Немачка даје четири милиона евра за реформу јавне управе

07. јул 2021. | Београд

Немачка даје четири милиона евра за реформу јавне управе

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић и представник Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) Штефан Хајек, потписали су данас Споразум о спровођењу пројекта Подршка реформи јавне управе у процесу приступања ЕУ.

Споразумом, чија је вредност четири милиона евра, наставља се сарадња Србије и Немачке у реформи јавне управе и подршци европским интеграцијама, а церемонији потписивања присуствовао је и амбасадор Немачке у Београду Томас Шиб.

Министарка Обрадовић је казала да је потписивање споразума још један корак који сведочи усмерености Србије ка ЕУ и жељи да постане члан европске породице.

Оценила је да је досадашња сарадња са ГИЗ-ом била веома плодотворна, нарочито на пољу реформе јавне управе и да је реализацијом бројних заједничких пројеката Србија показала колико цени спремност Немачке да пружи подршку нашој земљи у приступним преговорима са ЕУ.

Како је рекла, влада Немачке тренутно у Србији реализује пројекте у вредности од две милијарде евра.

„То је доказ и пријатељства и поверења и велики ослонац за будуће изазове“, рекла је Обрадовић и нагласила значај подршка Немачке за остваривање визије нове стратегије реформе јавне управе за период од 2020. до 2030. године.

Истакла је да се реформа јавне управе одвија годинама и да актуелна влада, као и све раније владе од 2012. године, улаже велику енергију у тај процес.

„То је поље на којем грађани могу да осете знатна побољшања и веома сам поносна на одговор јавне управе током пандемијске кризе“, рекла је министарка.

Додала је да је према споразуму предвиђено да до септембра 2023. године тржиште активности буде на јачању институција државне управе и локалне самоуправе, али и повећању учешћа цивилног друштва у изради локалних планова развоја.

„Овај пројекат ГИЗ-а као и до сада пружиће у подршку професионализацији државног службеничког система, оптимизацији и дигитализацији поступака и услуга и све активности биће усмерене ка испуњавању предуслова за боље управљање процесом приступања ЕУ“, навела је Обрадовић.

Јоксимовић је изразила задовољство због потписивања споразума истичући да се тиме наставља успешан пројекат започет 2012. године и којим је Немачка, како је истакла, показала да сматра Србију важним партнером, не само у билатералним односима, већ и као озбиљног кандидата за чланство у ЕУ и да даје подршку за приступне преговоре.

„Верујем да су досадашњи резултати које смо остварили кроз овај пројекат уверили Немачку да нам до краја године пружи додатну подршку за наставак приступног процеса и још конкретније и видљивије кораке у складу са принципима нове методологије“, навела је Јоксимовић.

Амбасадор Шиб је указао да је јавна управа важна област у припреми за процес приступања ЕУ и да је циљ да се повећа ефикасност и транспарентност јавне управе и да буде професионалнија и да се успоставе објективни критеријуми за запошљавање.

„Такође, циљ је да грађани више буду укључени у израду закона и планова на локаном нивоу и да могу да изразе своје мишљење на онлајн порталима, односно да јавна управа буде спремнија за процес приступања ЕУ“, рекао је Шиб.

Нагласио је да је пројекат ГИЗ-а конкретан пример како Немачка подржава Србију и њену владу на путу ка чланству у ЕУ подсетивши да је Србија усвојила и прихватила нову методологију проширења.

„Нама је велико задовољство што можемо да наставимо ту сарадњу. Немачка ће наставити да пружа подршку Србији на европском путу и надамо се да ће се током ове године сав напор који се сада уложи исплатити у конкретним резултатима“, навео је Шиб.

Према споразуму, тежиште се ставља на унапређење квалитета и доступности услуга за грађане и привреду на националном и локалном нивоу.

То подразумева примену иновативних приступа у креирању и пружању услуга, као и њихову стандардизацију кроз успостављање јединствених управних места.

Подршка обухвата и пројекат Владе Србије „е Папир“ који је усмерен на транспарентно и ефективно пружање услуга.

Извор: Танјуг

Фото: Танјуг и ГИЗ