Ј. Јоксимовић и Довжан о приоритетима председавања Словеније Саветом ЕУ

06. јул 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић и Довжан о приоритетима председавања Словеније Саветом ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са државним секретаром Министарства спољних послова Словеније Гашпером Довжаном о наставку преговора о приступању Србије Европској унији током словеначког председавања Саветом ЕУ.

Током онлајн састанка, Јоксимовић и Довжан су разговарали и о другим питањима од значаја за билатералне односе и ситуацију у региону.

Јоксимовић је, саопштено је из кабинета министра за европске интеграције, упознала саговорника са активностима Владе Србије у достизању мерила из приступног процеса.

Посебно је указала на активности усмерене на бржи напредак у области владавине права.

„После одржане политичке Међувладине конференције ЕУ - Србија, прве по новој методологији проширења, на којој је констатовано да је кластер 1 - Основе отворен, настављамо наш рад убрзаном динамиком демонстрирајући тако потпуну политичку опредељеност и административну спремност за даљи европски пут“, рекла је Јоксимовић.

Нагласила је да је Србија у потпуности спремила кластер 3 - Инклузивни раст и конкурентност и кластер 4 - Зелена агенда и дигитализација, као и да спремна улази у словеначко председавање Саветом ЕУ.

Током састанка размотрени су приоритети шестомесечног председавања Словеније Европској унији, а Јоксимовић је нагласила да је Србија спремна да активно допринесе реализацији најављеног циља Словеније да проширење ЕУ на Западни Балкан буде потврђено као стратешки интерес Уније.

„Наш циљ је да се Србија, као и наши суседи који су у процесу европске интеграције, што брже опорави након пандемије и да се интегрише у спровођење различитих европских политика - од инфраструктуре, транспорта и енергетске повезаности до истраживања и иновација, декарбонизације, дигитализације и сајбер отпорности“, казала је Јоксимовић.

Указала је да тиме Србија показује да је одговорно и отпорно друштво, спремно да обезбеди економски бољитак и бољи живот својим грађанима.

Према њеним речима, наша земља је спремна да конструктивно учествује и на самиту ЕУ - Западни Балкан, чији ће домаћин на јесен бити Словенија.

Јоксимовић је нагласила да ће бити важан политички сигнал ако се нађе модалитет и покаже спремност да Западни Балкан учествује на Конференцији о будућности Европе.

Пренела је да ће то бити важан форум за грађане, цивилно друштво, струковне организације и академску заједницу и све друге заинтересоване да искажу своје идеје о будућности Европе.

Довжан је навео да ће један од циљева словеначког председавања Унијом бити потврда политике укључивања држава кандидата и потенцијалних кандидата у секторске политике ЕУ што је, према ставу Словеније, пресудно и за кредибилност и сигурност саме Уније.

Нагласио је да ће Словенија, као председавајућа, имати прилику да заједно са кључним институцијама ЕУ руководи Конференцијом о будућности Европе, односно о главним стратешким изазовима са којима се суочава и о очувању европских вредности.

„Настојаћемо да подстакнемо расправу о томе у каквој Европи желимо да живимо и уверени смо да у тим разговорима важан допринос може да да и Србија и остале државе региона“, казао је Довжан.

Уручио је позив Јоксимовић да 23. јула на Брду код Крања учествује на неформалном састанку министара за европске интеграције Западног Балкана и министара држава чланица ЕУ који ће тада учествовати у заседању Савета ЕУ.

Циљ тог скупа, како је најављено, биће да се размене мишљења о томе како да се осигура отпорност, боља припремљеност и ефикасан заједнички одговор на различите кризе.

Извор: Танјуг