Ј. Јоксимовић: Размотрени приоритети председавања Словеније Саветом ЕУ

02. јул 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Размотрени приоритети председавања Словеније Саветом ЕУ

Министар за европске интеграције и главни преговарач за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији Јадранка Јоксимовић председавала је данас састанком са координаторима шест преговарачких кластера, на којем се разговарало о наредним активностима у преговарачком процесу после недавно одржане политичке Међувладине конференције Европске уније и Србије.

Анализирани су резултати приступног процеса током председавања Португалије Саветом ЕУ у првој половини године, саопштило је Министарство за европске интеграције.

Закључено је да је недавно одржавање прве политичке Међувладине конференције у Луксембургу, којом је и отпочела примена нове методологије политике проширења ЕУ, делимично признање Србији за реформске напоре, уз том приликом изражено очекивање држава чланица ЕУ да се реформе наставе и убрзају.

Министар Јоксимовић посебно је нагласила да је за нашу земљу важно да је констатована чињеница да је кластер 1- Основе отворен.

„Тиме су примењени први елементи реформисаног начина преговора, а све наше даље активности биће усмерене на још већи напредак у области владавине права, уз нашу потпуну административну и политичку спремност, како би се преговарачки процес наставио убрзаном динамиком“, нагласила је министар.

На састанку су размотрени и приоритети тек започетог шестомесечног председавања Словеније Саветом ЕУ. Закључено је да је Србија спремна да допринесе реализацији најављеног циља Словеније да проширење ЕУ на Западни Балкан буде потврђено као стратешки интерес Уније.

Институције наше земље, речено је на састанку, спроводе своје стратешке планове на начин који подразумева укљученост у друштвено-економски опоравак након пандемије и интеграцију у различите области европски политика - од инфраструктуре, транспорта и енергетске повезаности до истраживања и иновација, декарбонзације, дигитализације и сајбер отпорности.

„У том смислу, Србија ће спремно учествовати и на самиту ЕУ - Западни Балкан, чији ће домаћин на јесен бити Словенија. Према најавама словеначког председавања, очекујемо да ће тада бити потврђена политика укључивања држава кандидата и потенцијалних кандидата у секторске политике ЕУ, што је пресудно и за кредибилност и сигурност саме Уније", рекла је министар Јоксимовић.

Нарочито је било речи о реформским активностима Владе Србије које прате циљеве ЕУ у наредних пола године, а које се односе на јачање отпорности и опоравка од пандемије ковид-19, као и на могућност да наша земља допринесе дебати у оквиру Конференције о будућности Европе.

На редовном састанку Координације за вођење преговора о приступању учествовали су представници министарства задужени за кластере Основе, Унутрашње тржиште, Конкурентност и инкулзивни раст, Зелени договор и одржива повезаност, Ресурси, пољопривреда и кохезија и Спољни односи, као и други чланови Тима за подршку преговорима.

Извор: Танјуг