Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић: Огроман посао је иза нас и то су сви препознали

24. јун 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Огроман посао је иза нас и то су сви препознали

Србија на пољу евроинтеграција није направила корак од седам миља, али је направила важан корак који показује да се не могу игнорисати напори, успеси и конкретне реформе које смо спровели, рекла је данас ресорни министар Јадранка Јоксимовић.

„Огроман посао је иза нас и огроман посао је пред нама, али решеност постоји и то су сви препознали“, рекла је Јоксимовић одговарајући на посланичка питања, и додала да би волела да се у цео процес још више укључи и парламент, „јер кад се ради у синергији, ради се најбоље за земљу“.

Јоксимовић је говорила и о новој методологији, шта она значи за Србију и земље западног Балкана.

Истакла је да је процес евроинтеграција тежак и данас потпуно различит од онога како су преговарале Бугарска, Румунија па и Хрватска, па нам и представници старих земаља чланица кажу да је неупоредиво.

На нама је, како додаје, да одговорно бранимо интересе Србије, да знамо шта је наш пут и покажемо стрпљење и јасно кажемо шта су наша очекивања од Уније и самог европског процеса.

Министар је подсетила да је нова методологија и процедурално и политички водећи процес који је стратешки приоритет Србије, не само спољнополитички, већ и најважнијих унутрашњих реформи.

„Нова методологија није иницирана због Србије, била је усмерена на Северну Македонију и Албанију које је требало да отпочну преговоре, а нису још“, рекла је Јоксимовић и додала да се онда поставило питање како ће бити примењена на земље које су у процесу.

Подсетила је да је Србија тада већ била отворила више од половине од 35 поглавља, која су сада сврстана у шест кластера.

Додала је да је Србија одмах прихватила иницијативу тиме показавши самоувереност, жељу и опредељеност за европски пут, не знајући како ће нова методологија изгледати.

Хтели смо да покажемо добру вољу и поверење, рекла је она и подсетила да је онда избила пандемија због које се ништа није дешавало.

Казала је да су земље чланице заједно са Комисијом требало да дефинишу како ће се примењивати методологија на процес Србије и Црне Горе, и да је управо због те нове методологије само у новембру и децембру имала више од 100 састанака са представницима институција и ЕУ.

Према њеним речима, добила је пуно поверење од председника и премијерке да уђе у тај процес, да се припремимо административно и структурно, како би из нове, захтевне методологије, извукли најбоље за грађане Србије.

Како је рекла, то није лак посао.

„Мењати структуре, устаљене обрасце није једноставан посао. Имала сам пуну подршку и дошли смо до најбољих решења. Србија је једина земља која их је унела у потпуности у свој систем и тражи се политичко вођење процеса, а то значи да учествују највиши званичници, укључујући председника и премијера“, рекла је она.

Владавина права је, наглашава, кључна и основна по којој се мери укупан напредак земље и могућност да се иде даље или не у приступне кораке.

„Све то смо урадили, председник и премијер су се активно, чак и до детаља, укључили у област владавине права, што је целом процесу дало нови замајац и динамику“, рекла је Јоксимовић.

Упозорила је да сам процес проширења ЕУ није популаран и да многе земље не желе то јавно да кажу.

„Не бих се посебно жалила због нашег пута јер сви знају да смо много урадили. Можда нас фрустрира по неки корак. Северна Македонија која је променила име и много тешких политичких ствари, још није почела преговоре, постоје отпори и не само билатерална условљавања, већ и отпор према проширењу“, рекла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг