Ј. Јоксимовић: Све земље Западног Балкана се осећају закочено

24. јун 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Све земље Западног Балкана се осећају закочено

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да се све земље Западног Балкана осећају закочено по питању евроинтеграција, посебно Северна Македонија и Албанија, које Србија потпуно подржава и жели да уђу у преговоре.

Јоксимовић је рекла да је у Бечу била на панелу министара за евроинтеграције Западног Балкана, на коме је, каже, провејавао дух без ентузијазма према европским интеграцијама.

„Нико није похвалио нову методологију, сви се осећају закочено, посебно Северна Македонија и Албанија за коју смо више пута исказали, и данас председник Вучић, да нам је заиста жао што нису ушли у преговоре, да их потпуно подржавамо, да желимо да уђу у тај процес јер је то добро за све“, рекла је Јоксимовић.

Министар је додала да, када се уђе у процес, сви морају да испуњавају критеријуме и обавезе, а то доноси бољу сарадњу.

Јоксимовић је у парламенту, одговарајући на питања посланика, рекла да мора да каже да је само Србија била за нову методологију.

„Представила сам нашу спремност за нову методологију, похвалила сам нову методологију, нема смисла кудити оно што сте прихватили, треба видети како на најбољи начин повећавајући динамику, улажући што више енергије да извучете најбоље за земљу и грађане“, рекла је она.

Јоксимовић сматра да је српска страна тиме показала одговорност.

„Нисмо се дурили, бунили, нисмо се ни хвалисали ни бусали у груди. Радимо свој посао, то је евидентирано, и верујем да ћемо уз овакву динамику реформи, уз овакво политичко вођство председника и премијерке, и наше залагање, заиста моћи да остваримо добре резултате“, рекла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг