Ј. Јоксимовић: У региону мањак ентузијазма по питању евроинтеграција

18. јун 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: У региону мањак ентузијазма по питању евроинтеграција

Делегација Србије одговорно је приступила свим питањима о којима се разговарало на Самиту у Бечу, навела је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истичући да је код свих представника Западног Балкана провејавао дух мањка ентузијазма када је реч о евроинтеграцијама.

Јоксимовић је новинарима након министарског састанка, у оквиру Самита Аустрија-Западни Балкан, казала да се о процесу проширења у ЕУ много прича, а мало се на истом ради и истиче да су представници Западног Балкана у ишчекивању да ће Унија у једном тренутку ипак почети да говори једним гласом око проширења.

Према њеним речима, српска делегација је дала пресек стања и јасно изнела очекивања и обавестила представнике ЕУ да је Србија ушла активно у нову методологију, прихватила све преузете обавезе, припремила своје структуре и два кластера.

„Спровели смо бројне реформе уз подршку председника Вучића и премијерке Брнабић, посебно у домену владавине права, све што је до нас било ми смо предузели, али одговор није онакав какав смо очекивали“, казала је Јоксимовић.

Истиче да је то јасно пренела током данашњег састанка и изразила очекивање да ће до краја године уследити неки кредибилан одговор на све што је Србија у доброј мери урадила.

„Ми настављамо са нашим процесом, пре свега због онога што је интерес наших грађана, али и због процеса који има успона и падова“, казала је Јоксимовић напомињући да, с обзиром да је последње две године било више падова, сада очекује успон.

Када је реч о представницима Западног Балкана и њиховом односу према евроинтеграцијама, Јоксимовић каже да уз мањак ентузијазма постоји и очекивање да ће се нешто до краја ове године десити са процесом проширења.

Ипак, како каже, у случају да се не деси, сам процес проширења изгубиће кредибилитет и то иако је нова методологија требало да означи повратак и јачање кредибилитета самог процеса.

На састанку се разговарало и о регионалној сарадњи, а Јоксимовић каже да Србија нема проблем у вези регионалне сарадње, али да она мора да значи и активно учешће свих и добру намеру свих.

„Уколико тога нема онда се поставља питање како ћемо, не само што се стално потеже суочавање са прошлошћу, него како ћемо да се суочимо са будућношћу која је веома изазовна“, додала је.

Наводи да је посебно значајно што је састанак организован у тренутку када нема неких превише добрих вести за цео регион што се тиче проширења ЕУ, али додаје да је Међувладина конференција коју ће наша земља имати са Унијом делимично признање наших резултата.

Поздравила је иницијативу Аустрије да организује овај састанак посебно имајући у виду да је та земља један од доследних подржавалаца политике проширења.

„Мислим да су показали добре иницијативе до сада, подржали су и одржавање Међувладине конференције са Србијом, нису били ни против отварања кластера и за нас је важно да покажемо нашим учешћем да ценимо такву политику“, наводи Јоксимовић.

Додаје да се на министарском панелу разговарало и о конференцији „Будућност Европе“ и начину на који Западни Балкан може да учествује у њој јер је, подсећа, Аустрија са још неколико земаља упутила недавно нон-пејпер позивајући земље чланице ЕУ да и Западни Балкан учествује у тој великој конференцији.

Извор: Танјуг