Ј. Јоксимовић: Србија посвећена блиској сарадњи са дијаспором

16. јун 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија посвећена блиској сарадњи са дијаспором

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је данас да је Србија посвећена и да озбиљно и одговорно ради на стварању добрих пословних прилика и услова за блиску и чврсту сарадњу са нашом дијаспором.

Како је навела, у оквиру пројекта Link Up!, који би требало да постави темеље за обимније ангажовање српске дијаспоре широм Европе и у решавању регионалних изазова и раста, Србија је посебну димензију поклонила рањивим групама и категоријама као што су женско предузетништво и ромска популација.

Јоксимовић је на онлајн конференцији „Унапређење сарадње са пословном дијаспором у Аустрији, Швајцарској и Немачкој“ појаснила да је идеја била да тему сарадње са пословном дијаспором и могућност повратка и улагања у Србију додатно популаризују, истраже и дођу до нових могућности.

То је произашло из тога што се, како каже, времена мењају што је најбоље показала прошла и ова година, када је цео свет погодила пандемија вируса корона.

Наводи да тај пројекат који се спроводи са партнерима из Аустрије, има за циљ директну подршку која је кроз пројекте предвиђена пре свега за предузетнички сектор у Србији.

„Србија која је пролазила кроз дуготрајан процес трансформације и наших друштвених односа, прилагођавања и са европским и светским токовима, давала је једну посебну вредност у смислу образовања и научника, уметника, спортиста и то је оно што је и данас актуелно, а то су носиоци иновација и промена на глобалном нивоу и у том смислу Србија је ушла у матицу промена“, казала је Јоксимовић.

Министар наглашава да се и поред свих добрих економских показатеља које је наша земља задржала и отпорности и флексибилности на шокове који су захватили читаву Европу, отвара питање за Србију, земље региона, али и за земље ЕУ, како привући додатно, не само наше људе и таленте из дијаспоре, већ и најбоље капацитете за инклузивни раст који је главна тема постпандемијског опоравка ЕУ.

Подсетила је да је Србија у национални план реформи за период од 2021. до 2023. препознала као један од највећих изазова и унапређење амбијента и подршку и праћење циркуларних и економских миграција у оквиру једне од кључних реформи у области запошљавања и тржишта рада.

Наводећи да је први пут прошле и ове године забележен незанемарљив број оних који су решили да се врате у Србију, Јоксимовић каже да је у циљу подстицања повратка планирано промовисање пореских и неких других подстицаја који се односе на запошљавање и кроз комуникацију са привредом и са повратницама.

Што се тиче европских интеграција и наше сарадње са регионалним развојним агенцијама, Јоксимовић каже да постојећа мрежа регионалних развојних агенција може да се идентификује и мапира као значајан алат за оно што ће бити једна од најважнијих ствари кластера 5, а то је припрема за регионалну политику и прелазак на кохезионе фондове и кохезиону политику ЕУ.

Подсећа да Србија као земља кандидат за чланство за све те програме има подршку ЕУ, што су претприступни фондови.

„Нама је на годишњем нивоу до сада било на располагању негде око 200 милиона евра у смислу грантова“, казала је.

Додаје да Србија има доста искуства и да је у нашој земљи успостављен озбиљан механизам за коришћење претприступних преговора, што је, каже, најважније за припрему лаганијег преласка на кохезионе фондове што ће се десити када Србија кроз неколико година постане и пуноправна чланица Уније.

Како је навела, Србија очекује до краја године неке снажније сигнале из ЕУ, јер и то мора да се деси да би кредибилна политика проширења имала смисао.

„Развојне агенције су важан инструмент за мапирање ресурса на локалном и регионалном нивоу и прикупљање података који су потребни. Јасно је колико је овај пројекат важан и у регионалном смислу, региона Западног Балкана, што смо показали кроз иницијативу „мини Шенгена“, а идеја те регионалне сарадње је била да се олакша и привредна делатност и свакодневни живот наших грађана“, казала је Јоксимовић.

Link Up! пројекат финансира Аустријска развојна агенција (АДА) у износу од више од 1,5 милиона евра, национални партнер је Министарство за европске интеграције, а има за циљ искоришћавање потенцијала дијаспоре у превазилажењу препрека на домаћем тржишту и приступу иностраном тржишту.

Извор: Танјуг