Брнабић и Јоксимовић са Фабрицијем и амбасадорима чланица ЕУ

15. јун 2021. | Београд

Брнабић и Јоксимовић са Фабрицијем и амбасадорима чланица ЕУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар за европске интеграције и главни преговарач Јадранка Јоксимовић састале су се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима држава чланица ЕУ, које су информисале о свим најважнијим корацима које је влада предузела како би убрзала пут наше земље ка чланству у ЕУ.

Брнабић је подсетила да је Србија прихватила нову, унапређену методологију политике проширења ЕУ и прва од свих земаља у преговарачком процесу прилагодила јој своје структуре за вођење преговора, како би брже достизала мерила у наставку приступног процеса, наводи се у саопштењу.

Говорећи о Полугодишњем извештају ЕК о владавини права у Србији, Брнабић је нагласила да верује да тај документ обезбеђује потребан баланс као услов за даље напредовање у процесу.

Она је нагласила да се у њему се наводе значајни резултати које је Србија остварила у протеклом периоду, иако је био оптерећен последицама пандемије вирусом корона.

Посебно је указала и на чињеницу да наша земља, с циљем бржег ступања у чланство у ЕУ, иницира значајне пројекте регионалне сарадње, као и на то да настављамо да унапређујемо своју економију, како бисмо и у том сегменту били по мери европских вредности.

Министар Јадранка Јоксимовић нагласила је важност редовне стратешке комуникације свих актера преговора, пре свега оне са државама чланицама ЕУ и са Европском комисијом.

Она је посебно истакла да су спроведене све неопходне активности како бисмо у предвиђеним роковима ставили Европској комисији на располагање наше преговарачке позиције обухваћене кластером 3 - Конкурентност и инклузивни раст и кластером 4 - Зелена агенда, дигитализација и одржива повезаност.

Јоксимовић је изразила и уверење да је било много елемената да се у пуном обиму отпочне са применом нове методологије, али и да Србија разуме одржавање политичке Међувладине конференције најављене за наредну недељу, као делимичну валоризацију онога што смо до сада постигли и подстрек да још више оснажимо наш реформски курс.

Шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици и амбасадори држава чланица ЕУ захвалили су председници владе и министарки на одржаном састанку и поздравили посвећеност Србије путу европских интеграција.

Поздравили су одлуку да се идуће недеље одржи наредна Међувладина конференција у Луксембургу, прва од усвајања нове преговарачке методологије.

Амбасадор Фабрици је констатовао велики посао који је обављен у кратком периоду у различитим областима реформи посебно поздравивши напоре Србије да испуни мерила за отварање кластера 3 и 4.

Шеф Делегације је посебно нагласио потребу да се искористи добар замах у преговарачком процесу и огромну прилику коју представља Међувладина конференција наредне недеље да пружи неопходно политичко усмерење да се настави заједнички рад на убрзавању приступног процеса.

Шеф Делегације је охрабрио да се и даље постижу конкретни резултати у реформама, посебно у области владавине права.

Амбасадор Фабрици је такође истакао да се сарадња са Србијом у погледу спровођења програма и пројеката које финансира Европска унија одвија према заједничким плановима и да ће наша земља и регион Западног Балкана наставити да добија развојну помоћ из Инструмента за приступну помоћ, као и из Економско-инвестиционог плана за Западни Балкан.

Ова подршка, како је заједнички закључено, неопходна је како би се убрзале реформе, унапредила регионално економско повезивање и подржала транзиција ка зеленој и дигиталној економији.

На састанку су учестовали и координатори свих шест кластера, представници надлежних институција који су амбасадоре обавестили о активностима и резултатима у оквиру свих група поглавља за које су задужени.Како се наводи у саопштењу, на састанку су учествовали: Ненад Вујић, директор Правосудне академије за кластер 1 Основе; Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде и Лидија Стојановић, помоћник министра у Министарству туризма и телекомуникација за кластер 2 Унутрашње тржиште; за кластер 3 Конкурентност и инклузивни раст Гојко Станивуковић, државни секретар у Министарству финансија, Јасмина Пекмезовић, в.д. помоћника министра у Министарству за рад, борачка и социјална питања и Милан Добријевић, в.д. помоћника министра у Министарству трговине, туризма и телекомуникација; затим Јелена Танасковић, државни секретар у Министарству заштите животне средине и Зоран Лакићевић, државни секретар у Министарству рударства и енергетике за кластер 4 Зелени договор и одржива повезаност; за кластер 5 Ресурси, пољопривреда и кохезија, Ведрана Илић, в.д. помоћника министра у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде; Верица Игњатовић, помоћник министра у Министарству финансија и Бранко Будимир, в.д. помоћник министра у Министарству за европске интеграције, као и за кластер 6 Спољни односи Немања Старовић, државни секретар у Министарству спољних послова.

Извор: Танјуг