Ј. Јоксимовић: ЕУ још није спремна за нову методологију пријема

12. јун 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: ЕУ још није спремна за нову методологију пријема

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је поводом најава да ће у наставку преговора о чланству Србије у ЕУ до краја јуна бити одржана политичка међувладина конференција да је очигледно да ЕУ није још у потпуности спремна за потпуну примену нове методологије, иако је Србију пожуривала да се убрзано прилагоди тој методологији.

Јоксимовић је у изјави достављеној Танјугу указала и да је Србија урадила све што је било неопходно да се стекну услови за примену новог начина преговарања. 

Она је истакла да је Србија, за разлику од свих других кандидата и потенцијалних кандидата, спровела све организационе измене преговарачке структуре, „како бисмо темељно, реформски и суштински транзитирали ка појачаном политичком вођењу процеса и кластерској структури тима за преговоре“. 


„Разне смо изговоре за овакву одлуку чули од земаља које нису дале сагласност за отварање кластера, од тога да им је Европска комисија касно доставила извештај о напретку у владавини права, те да нису могли да заврше неопходне процедуре иако би подржали отварање кластера, преко тога да на овој политичкој међувладиној конференцији само треба да се политички потврди примена нове методологије, до оних који су рекли да Србија није остварила неопходан напредак у владавини права”, рекла је министар. 

Истовремено је нагласила да су поједине државе као Француска, Чешка, Грчка, Кипар, Италија, Аустрија, Мађарска, Пољска, Словенија и Словачка активно подржавале отварање кластера, као и да им се на томе искрено захваљујемо. 

Министар Јоксимовић је подвукла да је свакако добро и позитивно што ће се одржати политичка међувладина конференција, јер је то, како наводи, чин делимичног признања наших резултата који не могу бити игнорисани, иако су неке земље деловале у том правцу, што ћемо имати у виду. 

„Наше самопоуздање темељи се на конкретним резултатима и током пандемије 2020. и сада, последњих месеци, када смо спровели све неопходно да убрзамо реформе у области владавине права, уз директан и суштински ангажман председника Вучића и председнице Владе Брнабић”, рекла је Јоксимовић. 

Оно што је важно да грађани Србије знају, нагласила је Јоксимовић, јесте то да смо као Влада и преговарачка структура спровели последњих месеци опсежне и захтевне активности. 

У оквиру кластера 3 - Конкурентност и инклузивни раст, који обухвата осам поглавља, усвојена је преговарачка позиција за Поглавље 10 - Информационо друштво и медији, усвојена је измена Закона о акцизама што је представљало захтевно мерило за Поглавље 16 - Порези, а и цела преговарачка позиција за Поглавље 16 је усвојена и послата Европској комисији, као и преговарачка позиција за Поглавље 19 - Социјална политика и запошљавање, објаснила је Јоксимовић.

Такође, за кластер 4 - Зелена агенда, дигитализација и одржива повезаност, у којем су обухваћена четири преговарачка поглавља, у оквиру Поглавља 15 - Енергетика, усвојена су два комплексна Акциона плана, за обавезне резерве нафте и раздвајање у сектору гаса, што је представљало кључно мерило за ово поглавље. Поред овога, усвојена је и Преговарачка позиција за Поглавље 15. 

Она напомиње и да су сва ова документа прошла све формалне процедуре у Влади и у Народној скупштини укључујући и консултације са Националним конвентом тј. цивилним сектором.

„Добро је што се у позиционом папиру ЕУ наводи да би се све активности Србије за отварање кластера 3 и 4, могле валоризовати отварањем на следећој међувладиној конфренцији, која би требало да се одржи након усвајања пакета проширења и наредног Годишњег извештаја ЕК о Србији“, објашњава министар.

Она је додала и да ће пре тога ова политичка међувладина конференција бити прилика да се потврди примена нове методологије преговора и остварени напредак у оквиру кластера 1, владавине права у којем смо свих пет поглавља која су у њему садржана већ отворили. 

„Подвлачим, ми смо се за то активно и у потпуности припремили. Такође, што је у овом тренутку подједнако важно, то ће бити прилика да на политичком нивоу отворено разговарамо о међусобним очекивањима - како за наставак процеса реформи и шта је то што се још конкретно очекује од Србије, тако и о нашим очекивањима од политике проширења и ревидиране методологије преговора и неопходности да се проширење ЕУ учини заиста кредибилним процесом”, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг