Ј. Јоксимовић поводом Дана животне средине

05. јун 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић поводом Дана животне средине

„Данас обележавамо Дан заштите животне средине. То није само тема која је, наизглед преко ноћи, постала популарна  политички, економски и филозофски. То није нова идеологија левице или центра, нити наметнута фраза нове политичке коректности која нервира традиционалну политичку десницу.

Обнављање здравља животне средине као тежња и намера је однос цивилизованог друштва и сваког појединца да побољшамо реалност коју живимо и да креирамо будућност у којој ћемо будућим генерацијама оставити одрживу планету на којој човек не живи сам. То је обавеза одговорних људи према будућности. То је обавеза и оних са левице који се заклињу у слободе, права и праведност, али и политичке деснице која жели очување породице, нације и развојне економије. Здраво и одрживо као образац нових потреба  производње и потрошње у демократском друштву, мора да буде водећи модел развоја. Србија је ушла у матицу промена на време, препознајући нове потребе и моделе економског развоја, који ће значити да смо у табору оних који храбро иду у промене и постају добитници промена. 

Зелени договор ЕУ и Зелена агенда за Западни Балкан, као и Економско инвестициони план за ЗБ као финансијски инструмент за остваривање циљева из кластера 4 - Зелена агенда, дигитализација и одржива повезаност, као и План Србија 2025 инициран од стране Председника Вучића, оквир су у којем ћемо активно улагати у сваки аспект обнављања здравља животне средине, а самим тим и наших грађана, стварати услове за праведну транзицију ка зеленој циркуларној економији и новим пословима и новом укључивом расту”, изјавила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, поводом Дана заштите животне средине.