Ј. Јоксимовић: Да је СРБ члан ЕУ, годишње би имала и до 1,5 милијарде евра из ИПА

02. јун 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Да је СРБ члан ЕУ, годишње би имала и до 1,5 милијарде евра из ИПА

Србија тренутно из ИПА фондова Европске уније на годишњем нивоу добија бесповратна средства у износу од 150 до 200 милиона евра, а када би била чланица ЕУ годишње би имала између милијарду и милијарду и по евра бесповратних средстава, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

На учешћу у дијалогу са члановима Националног конвента о Европској унији на тему „Пољопривреда и регионални развој“, Јоксимовић је рекла да Србија као земља која је у приступном процесу ЕУ, не може да дели свој регионални развој на унутрашњи и онај који је везан за кохезиону политику.

„Наш унутрашњи регионални развој је вођен циљевима којима ћемо имати приступ кохезионој политици када постанемо чланица ЕУ и он мора да буде у сагласју са одредбама и институционалним и стратешким оквиром који поставља ЕУ“, рекла је Јоксимовић.

Због тога, каже, Министарство за европске интеграције ствара и промовише услове да у овој фази приступног процеса када користимо претприступне фондове, постави и структуру за прелазак на структурне фондове и кохезиону политику, када Србија постане чланица ЕУ.

Нагласила је да је у овом процесу јако важно прикупљање информација са локала, односно локалних акционих планова и локалних планова економског развоја, истичући да не може Стратегија регионалног развоја да се пише „одозго“.

„Не иде она од врха, већ иде од локалних акционих планова и локалних стратегија одрживог развоја и зато је у кластеру 5, Европска унија ставила и ресурсе, дакле - ресурси, кохезија и пољопривредна политика“, рекла је Јоксимовић.

Каже да је „мапирање“ ресурса оно од чега се почиње да би Србија дошла до тога да се општине договоре шта им је заједнички интерес.

Истиче да је због тога веома важна улога регионалних развојних агенција, као и помоћ локалним самоуправама, цивилном друштву и свима онима који су укључени у овај процес.

Јоксимовић каже да је Министарство још у априлу 2019. године завршило Акциони план којим се мапира структура, предлог институционалне структуре, оперативних програма и додала да ЕУ због короне мења своју кохезиону политику те да се Србија тренутно томе прилагођава.

Додаје да су циљеви политика на које ће се усмеравати средства ЕУ - паметна Европа, зеленија Европа, повезанија Европа, социјална Европа и Европа ближа грађанима.

„То су теме које ћемо и ми имати кроз припрему наше кохезионе политике... Добили смо одговор Европске комисије на наш Акциони план, наравно сада морамо још прецизније да идентификујемо кораке у правцу неких од главних активности, а прво ће бити Закон о кохезионој политици", истакла је Јоксимовић.

Наглашава да је то најважнија активности из поглавља 22.

Говорећи о сектору пољопривреде, Јоксимовић је истакла да се проблеми који се појављују у тој области темеље на не тако добро договореном Споразуму о стабилизацији и придруживању (ССП) који је потписан 2009. године.

„Уговорни однос и темељни однос Србије у приступном процесу је ССП, који када је преговаран, на жалост, упоређујући са оним што су преговарале у неком ранијем периоду државе, знатно боље испреговарале са знатно паметнијим и стратешки одрживијим и дефинисаним прелазним периодима за примену одређених делова, посебно када је реч о либерализацији куповине пољопривредног земљишта", објаснила је Јоксимовић.

Додаје да се то увек мора имати у виду, када се говори о тренутном стању у области пољопривреде.

Јоксимовић је истакла да укупан износ средстава који је Србија из ИПАРД фондова повукла од 2015. до 2020. године износи 175 милиона евра.

Извор: Танјуг