Јоксимовић и Маковец: Редовне консултације са ЕЕАС о приступном процесу

02. јун 2021. | Београд

Јоксимовић и Маковец: Редовне консултације са ЕЕАС о приступном процесу

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са Марком Маковецом, замеником директора Спољнополитичке службе Европске уније, задуженим за Западну Европу, Западани Балкан, Турску и Уједињено Краљевство, са којим је разговарала о европским интеграцијама наше земље.

Министар Јоксимовић упознала је саговорника са активностима које Влада Србије предузима како би достигла мерила за наставак преговора, пре свега за отварање кластера 3 - Инклузивни раст и конкурентност (у оквиру кога је осам преговарачких поглавља) и кластера 4 - Зелена агенда, дигитализација и одржива повезаност (који обухвата четири поглавља).

„У кратком року, од формирања нове структуре за вођење преговора, уз појачану политичко ангажовање српског руководства посебно у сегменту владавине права, успели смо да заокружимо све неопходне процедуре за потпуну припрему ова два кластера. Уверена сам да ће и Европска комисија и државе чланице ценити те наше напоре и да ће политичка међувладина конференција, као следећи корак у преговорима о приступању, бити одржана до краја овог месеца“, нагласила је Јоксимовић.

Посебно је са саговорником, наведено је у саопштењу, разговарала о степену напретка у области владавине права, на основу којег ће ЕУ одлучивати о даљој подршци конкретним корацима у приступним преговорима Србије.

„Покренули смо процес уставних реформи Владе након конституисања новог сазива Народне скупштине, усвојени су акциони планови за спровођење медијске стратегије и почели су да се примењују на инклузиван и транспарентан начин. Уз остало што је урађено у поглављима 23 и 24, верујем да има основа да и наши европски партнери примењују нову методологију на договорен начин. Уверена сам да ће та узајамност и умреженост политичких односа допринети и кредибилитету политике проширења и убрзању динамике приступних преговора Србије“, нагласила је министар.

Маковец изјавио је да је Србија несумњиво економски мотор региона са значајним административним капацитетима.

Поздравио је убрзан реформски процес који је у току и изразио уверење да ће и државе чланице то препознати и валоризовати у погледу наредних корака у приступном процесу, а пре свега на предстојећој политичкој Међувладиној конференцији која би требало да се одржи крајем овог месеца.

Истакао да ће у наредном периоду политика проширења ЕУ и Западни Балкан бити на агенди највиших састанака ЕУ званичника, што је оценио као позитиван импулс када је реч о процесу проширења.

Извор: Танјуг