J. Јоксимовић са координаторима шест преговарачких кластера

28. мај 2021. | Београд

J. Јоксимовић са координаторима шест преговарачких кластера

Министар за европске интеграције и главни преговарач у разговорима о приступању Србије Европској Унији Јадранка Јоксимовић састала се данас са новоименованим координаторима шест преговарачких кластера, са којима је разматрала спроведене активности и наредне кораке ресорних министарстава у циљу убрзане припреме за наставак преговора по новој методологији.

Новоименоване координаторе именовала је недавно влада из редова државних секретара или помоћника министара и они су задужени за области Основе, Унутрашње тржиште, Конкурентност и инкулзивни раст, Зелени договор и одржива повезаност, Ресурси, пољопривреда и кохезија и Спољни односи, а именовани у складу са измењеном преговарачком структуром.

Нагласивши појачану одговорност ресорних министарстава за спровођење реформи, Јоксимовић је посебно указала на значај реформи у области владавине права, а које су и кључна мерила за наставак преговора, наводи се у саопштењу Министарства за европске интеграције.

Министар је рекла да је посебно разговарано о активностима из кластера 3 - Инклузивни раст и конкурентност и кластера 4 - Зелена агенда дигитализација и одржива повезаност који би, како је навела, уз позитивну оцену Европске комисије за спроведено у владавини права, могли да буду спремна за отварање.

„Србија је послала још две преговарачке позиције из кластера 3, за поглавље 10 - Информационо друштво и медији и 19 - Социјална политика и запошљавање, а данас након завршетка свих неопходних процедура у парламенту и влади послали смо и преговарачку позицију за поглавље 16 - Опорезивање, такође из кластера 3, чиме смо заокружили у потпуности припрему за кластер 3 - Инклузивни раст и конкурентност", навела је Јоксимовић.

Она напомиње да то значи да је влада одговорно и ангажовано наставила да остварује циљеве на које се обавезала у процесу европске интеграције.

Када је реч о кластеру 4 - Зелена агенда дигитализација и одржива повезаност од четири поглавља, три су већ поднета Европској комисији, а последње преговарачко поглавље 15 - Енергетика са веома захтевним мерилима у виду акционих планова за гасни сектор, такође је у последњим недељама финализовано у интензивној комуникацији са ЕК, наводи се у саопштењу.

На састанку су договорене завршне активности с циљем да и поглавље 15 буде ускоро послато ЕК, чиме ће и кластер 4 бити у целини припремљен.

Осим тога, размотрен је и напредак у свим осталим кластерима и договорена је динамика активности, као и редовно извештавање међуресорно и према влади, али и према ЕК, чиме ће се допринети убрзању приступног процеса.

Извор: Танјуг