Ј. Јоксимовић: Сарадња Србије и ЕИБ на Агенди повезивања Западног Балкана

27. мај 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Сарадња Србије и ЕИБ на Агенди повезивања Западног Балкана

Министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са новим шефом регионалног представништва Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Алесандром Брагонцијем о сарадњи у пројектима значајним за економски и друштвени развој Србије, а који се припремају и реализацију у сарадњи Владе Србије и ЕИБ-а.

Јоксимовић је са Брагонцијем анализирала актуелни статус пројеката у приоритетним областима за даљи убрзани и одрживи развој наше земље, посебно у сектору транспорта, енергетике и заштите животне средине, као подршке развоју малих и средњих предузећа, унапређењу образовања и здравља и урбаном развоју.

Министар је истакла финансијску помоћ коју Србија и преко ЕИБ добија од ЕУ, овог пута као економски повољне зајмове и нагласила значај тих улагања као подршку остваривању циљева регионалног повезивања и Зелене агенде.

„Из Инвестиционог оквира за Западни Балкан, за нас али и за читав регион, као и за додатно инфраструктурно повезивање са ЕУ, од велике су важности изградња ауто-пута Ниш - Мердаре, модернизација железничке пруге Ниш - Димитровград, као и гасна интерконекција са Бугарском“, рекла је Јоксимовић, наводи се у саопштењу.

Додала је да се на реализацији тих пројеката ради веома ангажовано и одговорно.

Брагонци је изразио уверење да ће ЕИБ и Влада Србије и убудуће сарађивати на реализацији Агенде повезивања на Западном Балкану, посебно на тим пројектима који ће допринети достизању циљева Зелене агенде, као једне од кључних политика и ЕУ и Србије.

Извор: Танјуг