Информације Актуелности

Ј. Jоксимовић и Билчик о реформама и приступном процесу

20. мaj 2021. | Београд

Ј. Jоксимовић и Билчик о реформама и приступном процесу

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком о актуелним реформским активностима Владе Србије у процесу европских интеграција.

Јоксимовић је информисала саговорника о бројним корацима које Србија предузима у приступном процесу.

„У складу са захтевима нове методологије, Влада Србије је знатно интензивирала спровођење реформи које су неопходне за достизање критеријума из кластера 3 - Конкурентност и инклузивни раст и кластера 4 - Зелена агенда, дигитализација и инфраструктурно повезивање“, рекла је Јоксимовић.

Посебно је нагласила да је снажније политичко вођење процеса и одговорност за примену усвојеног резултирало тиме да је Србија, осим раније спремих области за преговоре, Европској комисији послала преговарачке позиције из кластера 3 за још два поглавља, 19 - социјална политика и запошљавање и 10 - информационо друштво и медији, саопштено је из Министарства за европске интеграције.

Пренела је да убрзано радимо и на завршетку преговарачке позиције за поглавље 16 – опорезивање, којим бисмо заокружили у потпуности критеријуме из свих поглавља у оквиру кластера 3 - Конкурентност и инклузивни раст.

„Очекујемо да Европска комисија ускоро у свом шестомесечном неформалном пресеку стања о владавини права у Србији позитивно оцени наш ангажман и резултате у области владавине права - важних корака предузетих у погледу уставне реформе, медијске стратегије, међустраначког дијалога“, казала је.

Јоксимовић очекује и да се до краја јуна, у складу са принципима нове методологије током португалског председавања, одржи политичка међувладина конференција на којој би се на највишем политичком нивоу са ЕК и са државама чланицама размотрило како ЕУ види даље спровођење своје политике проширења, шта се од Србије очекује у кључним областима, а да Србија представи своје резултате, као и планове за стратешки важне реформске кораке.

Билчик је изјавио да подржава активности Владе Србије и Народне скупштине које воде убрзању приступних преговора, посебно оне које се односе на владавину права, јачање демократије и медијских слобода у нашој земљи, као и измене Устава које ће омогућити већу независност правосуђа.

„Европски парламент и Народна скупштина Србије настављају свој редовни дијалог о свим овим темама, у складу са демократским процедурама и улогом ове две институције у процесу европске интеграције Србије“, рекао је Билчик.

Извор: Танјуг