Усвојен сет закона из области животне средине

15. децембар 2004. |

БЕОГРАД, 14. децембра 2004. - Скупштина Србије усвојила је четири закона из области животне средине који омогућују одрживо управљање природним ресурсима и заштиту и унапређивање животне средине, у складу са европским стандардима.

Усвојени су закони о процени утицаја на животну средину, стратешкој процени утицаја на животну средину, интегрисаном спречавању И контроли загађивања, као и о заштити животне средине.

Предлогом закона о заштити животне средине предвиђено је доношење националног програма за ту област, али и пооштравање казнене политике за неиспуњавање његових одредби. Тим системским законом уводи се и принцип `загађивач плаћа`, према коме ће загађивачи бити дужни да плаћају надокнаду за загађивање животне средине.

Предвиђено је оснивање Агенције за заштиту животне средине, ради успостављања информационог система у тој области, као и Фонда за заштиту животне средине.

И правна и физичка лица могу да региструју сертификовани систем управљања заштитом животне средине ради укључивања у систем управљања и контроле заштите животне средине ЕУ (систем ЕМАС).

У области казнене политике, привредни преступи кажњавају се новчаним износом од 150.000 до три милиона динара, ако правно лице користи природна добра без сагласности министарства, ако при њиховом коришћењу не спроводи мере којима се спречава угрожавање животне средине, ако сакупља и продаје одређене врсте дивље флоре и фауне, као и ако увози или извози заштићене и угрожене биљне И животињске врсте.

Иста казна предвиђена је и за фирме које при управљању опасним материјама не предузму све потребне сигурносне мере, испуштају загађујуће и опасне материје, отпадне воде, као и ако производе супстанце које оштећују озонски омотач, увозе опасан отпад или врше транзит отпада без дозволе министартсва.

Новчане казне од 30.000 до милион динара предвиђене су за правна лица која користе знак ЕМАС-а, а нису регистрована у тај систем, као И она предузећа која без одлагања не обавесте министартсво о кваровима на постројењима.

Грађани који узнемиравају, злостављају или озлеђују дивље животиње и уништавају и пустоше биљни свет биће, према предлогу закона кажњени наплаћивањем од пет до 20.000 динара, или казном затвора до 30 дана.