Ј. Јоксимовић: Савет ЕУ формализовао одлуку о примени нове методологије

12. мај 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Савет ЕУ формализовао одлуку о примени нове методологије

Савет ЕУ донео је одлуку да се нова методологија за проширење Уније примени на Србију и Црну Гору, а министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да је то формализовање од раније познате одлуке.    

Јоксимовић истиче да је наша земља прва у процесу која је већ прилагодила укупан приступ принципима реформисане методологије.    

У писаној изјави за Танјуг, Јоксимовић наводи да се до краја јуна очекује одржавање политичке Међувладине конференције, као стратешки дијалог са европским партнерима.  

 „Уколико буде позитивне оцене о реформама у области владавине права, у оквиру неформалног полугодишњег извештаја који ће у другој половни маја бити представљен државама чланицама ЕУ, ми се спремамо да отворимо неки од кластера на којима интензивно радимо", наводи она.    

Истиче да је Србија активно и ангажовано прихватила нови приступ, још док се није ни знало како ће она у коначној форми изгледати.    

Тиме је, додаје, показано поверење у намере партнера из ЕУ да се политика проширења учини кредибилнијом, као и да се преговарачки процес убрза на јасним и транспарентним критеријумима, кроз оснажено политичко управљање целокупним процесом.    

Када је реч о припремама за преговарање по новој методологији, Јоксимовић каже да је прво иницирала неке измене у структури самог Министарства за европске интеграције, као и да је структурирала унапређену преговарачку координациону структуру у смислу кластерског приступа.    

Поред Координације за вођење приступних преговора као највишег политичког тела за координацију процеса приступања измењен је и установљен Тим за подршку приступном процесу.    

У односу на кластерску структуру, уведени су координатори за свих шест кластера, који су именовани на предлог ресорних министара из водећих области кластера.    

„Тиме смо подигли политичку координацију и одговорност за имплементацију, што и јесте једна од најважнијих нових захтева нове методологије", истиче Јоксимовић.      

Додаје да је Влада значајно убрзала активности на спровођењу реформи које утичу на динамику приступних преговора, у складу са својим стратешким плановима.    

Јоксимовић подсећа да је Влада јуче усвојила преговарачке позиције за Поглавље 10 - информационо друштво и за Поглавље 19 - социјална политика и запошљавање, оба из кластера 3 који се односи на конкуренцију и инклузиван раст, као и да су формално поднети надлежним институцијама Европске уније.    

Према њеним речима, следећи корак је да Европска комисија представи заједничке позиције држава чланица.    

„Интензивно радимо и на испуњењу мерила за поглавље 16 - опорезивање, такође у оквиру кластера 3, да бисмо заокружили све неопходне активности за потпуну припрему за тај кластер", наводи.    

Јоксимовић оцењује да је Србија свим тим активностима јасно показала политичку озбиљност, снажно ангажовање и потпуну и правовремену припремљеност за примену нове методологије.    

Истиче да је на томе посебно инсистирала и предано радила, уз подршку и синергију ангажмана председника Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић, посебно у домену интензивирања активности у области владавине права.

Извор: Танјуг