Ј. Јоксимовић: Дан Европе за живот у миру, јединству, просперитету

09. мај 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Дан Европе за живот у миру, јединству, просперитету

Дан Европе, а истовремено и Дан победе, празник је који симболизује одлуку европских нација да, након векова међусобних сукоба и разарања Европе, живе у миру, јединству, просперитету и солидарности, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Значај и снагу те одлуке, како истиче, можемо јасно да разумемо како у историјском контексту настанка Европске уније, од када је француски министар спољних послова Роберт Шуман предложио сарадњу Француске и Немачке на пољу челика и угља, тако и данас, у условима када ЕУ ради на сопственој ревитализацији уз изузетне напоре да превазиђе последице настале пандемијом ковид-19.

Сви лидери европских земаља, па и Србије, као кључни приоритет у времену пред нама дефинисали су опоравак од кризе, пре свега, спровођењем конкретних пројеката који ће убрзати прелазак на једино дугорочно одрживу, климатски неутралну, конкурентну и модерну економију која ефикасно користи своје ресурсе, онако како је предвиђено стратешким документом Уније - Договором ЕУ о зеленој агенди, каже Јоксимовић у изјави за јавност.

Потписивањем Софијске декларације о Зеленој агенди за Западни Балкан, крајем прошле године, навела је она, Србија се заједно са осталим потписницама, сагласила да елементи Европског зеленог договора буду и нова стратегија одрживог развоја и раста и на Западном Балкану. Европска комисија одредила је и додатних девет милијарди евра за инвестиције и подршку конкурентности и инклузивном расту, одрживој повезаности и двојној зеленој и дигиталној транзицији кроз подстицајни Економско-инвестициони план за Западни Балкан, као финансијски инструмент за успешнију примену нове методологије приступног процеса.

Спремно смо у Србији приступили реализацији ових циљева, разумевајући да одржива будућност постоји за оне који су у стању да се мењају чак и у најтежим околностима, истиче Јоксимовић.

Важно је, наглашава, да смо кадри и храбри да препознамо проблеме и да мењамо праксе које не дају довољно резултата, јачајући тиме отпорност српског друштва и државе на кризе, да уводимо нова решења и да сваки дан радимо и за садашњост и будућност сваког грађанина у сваком делу Србије.

Србија је данас предводница региона на путу пуноправног чланства у ЕУ. Тај пут и партнерска сарадња са ЕУ не огледа се само у процесу приступних преговора Србије, већ и у успешном програмирању развојне помоћи ЕУ, као и у најзначајнијој спољнотрговинској размени и инвестицијама, казала је Јоксимовић.

Упркос ванредним околностима, каже министар, ЕУ је одлучила да применом нове методологије процес проширења настави појачаном динамиком.

А и Србија је одлучила да на најбољи начин искористи предности реформисане методологије преговарања како би допринела убрзању процеса приступања у ЕУ, у складу са објективним и уравнотеженим сагледавањем наших резултата, навела је она.

Оснажили смо политичко вођење процеса, прилагодили све преговарачке структуре новом захтеву ЕУ за снажнијим политичким управљањем процесом, појачали темпо реформи у области владавине права, казала је Јоксимовић.

Како наводи, бржом динамиком испуњавамо критеријуме за још неотворена поглавља у оквиру кластера 3 инклузивни раст и конкурентност, као и кластера 4 зелена агенда, дигитализација и одржива повезаност.

Очекујемо, каже Јоксимовић, да ће до краја португалског председавања Саветом ЕУ бити организована посебна политичка Међувладина конференција на којој ћемо водити стратешки политички дијалог и можда бити у прилици да отворимо један од кластера.

Обележавајући свечано данашњи дан, Србија слави две непролазне вредности: слободу и настанак модерне заједнице европских нација, јер је наша земља кроз историју, доказано и својим великим жртвама, бранила тековине слободне и модерне Европе. Срећан нам Дан Европе и Дан победе!, навела је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Извор: Танјуг