Ј. Јоксимовић: Подршка Француске развојне агенције зеленим инвестицијама у Србији

06. мај 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Подршка Француске развојне агенције зеленим инвестицијама у Србији

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором Француске у Србији Жаном Лујем Фалконијем и шефом београдске канцеларије Француске развојне агенције Домиником Обергом о наставку приступних преговора Србије Европској унији, као и о даљем јачању билатералних односа, саопштило је Министарство.

Том приликом Јоксимовић је изјавила да је Србија значајно убрзала ток реформи неопходних за бржу динамику преговора наше земље о чланству у Унији.

„Свесна додатне политичке одговорности предвиђене новом методологијом, Влада Србије улаже значајне напоре у испуњавању својих обавеза из преговарачког процеса у области политичких критеријума и владавине права, али и да достигне критеријуме из кластера 3 - Конкурентност и инклузивни раст и кластера 4 - Зелена агенда и инфраструктурно повезивање“, рекла је она.

Како је додала, тако ојачане реформе у овим областима биће додатни подстицај за стране, па и француске инвеститоре и развојне партнере за инвестиције и подршку такозваним зеленим пројектима у Србији.

Наводи се и да је Јоксимовић са саговорницима посебно размотрила почетак примене недавно закљученог српско-француског споразума о сарадњи у спровођењу приоритетних пројеката у нашој земљи, као што су изградња београдског метроа и аутоматизација управљања електродистрибутивном мрежом.

Закључено је да ће овако капитални пројекти, својим реализацијом у великој мери допринети одрживом развоју српске привреде, бржем трансферу нових знања и технологија, у складу са највишим еколошким стандардима.

Амбасадор Фалкони рекао је да Француска стратешки подржава приступање Србије претходно реформисаној ЕУ, а посебно оне активности Владе кључне за област владавине права и целокупну демократизацију друштва у складу са европским стандардима.

Извор: Танјуг