Ј. Јоксимовић: За два месеца до границе колективног имунитета

03. мај 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: За два месеца до границе колективног имунитета

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић упознала је данас комесара за суседство и проширење Оливера Вархејија и шефа Делагације ЕУ Сема Фабриција са очекивањима према којима ће у наредних два месеца Србија достићи границу колективног имунитета, као и да ће ускоро почети вакцинацију и у тржним центрима.

Јоксимовић је рекла да лекари кажу да се очекује да би се у наредних два месеца могла достићи граница колективног имунитета.

Потребно нам је да буде још минимум милион вакцинисаних, рекла је она.

Министар је додала да ће се ускоро отворити и пунктови у два највећа шопинг центра, како би се људи додатно стимулисали да и без заказивања могу да се вакцинишу.

Јоксимовић је то рекла након што је са Вархејијем и Фабрицијем обишла Инстутут Батут и контејнере за ПЦР тестирање који су донација ЕУ.

Вархеји је оценио да Србија ради одличан посао и замолио сваког грађанина Србије који се није вакцинисао да то учини.

Важно је да порука о вакцинацији стигне до сваког човека, поручили су они.

Директорка Института за јавно здравље Србије „Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић изјавила је да је у Србији обе дозе вакцине до сада примило око милион и по људи и да је потребно да се вакцинише бар још милион.

Јовановић је комесару ЕУ рекла да је план да се одлази у колективе, удаљена места, ван градова, да се ради што дуже, као и да се отворе пунктови за вакцинацију без заказивања.

Посета је уприличена поводом доласка првог дела донације од 36.000 Фајзер вакцина у Србију, а које су донација ЕУ и део су контингента од 651.000 вакцина намењених региону западног Балкана.

Извор: Танјуг