Почиње ЕУ ПРО медијско такмичење за најбоље прилоге о подршци ЕУ на локалном и регионалном нивоу

26. април 2021. | Београд

Почиње ЕУ ПРО медијско такмичење за најбоље прилоге о подршци ЕУ на локалном и регионалном нивоу

Развојни програм ЕУ ПРО у сарадњи са Министарством за европске интеграције Владе Републике Србије и Делегацијом Европске уније у Републици Србији данас је расписао конкурс за најбоље прилоге локалних и регионалних медија на тему подршке Европске уније локалном развоју која је пружена преко програма ЕУ ПРО. Такмичење има за циљ да промовише и награди најбоље медијске извештаје, као и да допринесе бољој информисаности јавности, посебно локалних заједница, о подршци ЕУ економском и друштвеном развоју у нашој земљи.

Сви локални и регионални штампани медији, ТВ и радио станице, као и медијски портали регистровани у једној од 99 локалних самоуправа које су укључене у ЕУ ПРО програм могу да се пријаве на такмичење са причом која тематски обрађује разне сегменте ЕУ подршке пружене локалу кроз пројекте ЕУ ПРО програма, а које укључују и подршку економском развоју локалних самоуправа, запошљавању локалног становништва, унапређењу квалитета живота у сферама образовања, здравства, културе, спорта, подршку младима, заштиту животне средине, као и социјалну инклузију и неговање родне равноправности.

Медијске приче, објављене у периоду од 22. априла до 17. маја 2021. године могу да се такмиче у једној од четири категорије: штампа, тв, радио или медијски портал. Поред главних такмичарских категорија, медијска кућа, као званични подносилац пријаве, може додатно пријавити три медијске приче у специјалној такмичарској категорији – сет медијских прича. Пропозиције такмичења су доступне на сајту ЕУ ПРО програма, док ће се само такмичење реализовати преко веб сајта ЕУ ПРО медијско такмичење где су дате детаљније информације, као и начин пријаве.

У свакој категорији бираће се по једна победничка медијска кућа са најбољом причом, а вредне награде биће додељене победничким медијским кућама. Две медијске куће ће додатно бити награђене по одлуци Министарства за европске интеграције и Делегације Европске уније у Србији. Уз финансијску подршку ЕУ, преко програма ЕУ ПРО, седам медијских кућа ће добити награде у виду опреме у вредности од 5.000 долара у циљу унапређења техничких капацитета за извештавање локалних и регионалних медија. Аутор/ка једне од победничких прича, који/а по оцени жирија буде најбољи/а, биће награђен/а лаптоп рачунаром. У оквиру награда за новинаре/ке који су аутори/ке седам победничких радова, Министарство за европске интеграције ће организовати дводневну радну посету релевантним државним институцијама укљученим у процес европских интеграција у Београду. Посета ће бити организована у складу са епидемиолошком ситуацијом и уз поштовање свих мера.

Дугогодишња успешна сарадња Делегације ЕУ, Министарства за европске интеграције и УНОПС-а, као и локалних и регионалних партнера се сада наставља кроз нови програм Европске уније за локални развој, ЕУ ПРО Плус. Ову трогодишњи иницијативу, чије активности доприносе равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 30 милиона евра како би допринела побољшаном управљању територијалним развојем, економском расту и унапређењу социјалне инфраструктуре и кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону Јужне и источне Србије.