Ј. Јоксимовић: Србија интензивно ради на припреми кластера 3 и 4

23. април 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија интензивно ради на припреми кластера 3 и 4

Србија интензивно ради на испуњењу критеријума за неколико поглавља која су остала неотворена у кластерима 3 и 4, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић уз оцену да има елемената за отварање тих кластера, али да то зависи од држава чланица и њихове процене укупног напретка.

Јоксимовић је казала да је у кластеру 3, који се односи на конкурентност и инклузивни раст, осам поглавља и да је Србија пет већ отворила, а да се приводи крају преговарачка позиција за Поглавље 10 које се односи на информационо друштво и медије.

„После тога следи анализа и дебата у ресорном одбору у Скупштини Србије заједно са Националним конвентом, после чега се позиција усваја у Влади и шаље Европској комисији“, казала је Јоксимовић.

Такође, у финалној фази су и преговарачке позиције за Поглавље 19, које се тиче социјалне политике, а очекује се да ускоро буду послате ЕК, као и она за Поглавље 16 које се односи на порезе.

„Ту је постојао захтеван политички стандард у домену акцизне политике неких алкохолних пића, и требало је наћи начин да се заштите интереси наших произвођача и истовремено испуне стандарди. То иде у добром смеру и ускоро бисмо могли да имамо спреман пакет за кластер 3“, рекла је министар.

Јоксимовић је казала да се интензивно ради и на кластеру 4 у којем су четири поглавља од којих су, како каже, три у Европској комисији, а остало је Поглавље 15 о енергетици.

Навела је да је у том поглављу главно било питање „Србијагаса“ и раздвајање делатности, као и да се на томе интензивно ради са министарком рударства и енергетике.
„Верујем да ћемо и око тог поглавља постићи добар резултат и испунити критеријум како бисмо били спремни и за кластер 4“, рекла је Јоксимовић.

Нагласила да је нова методологија политике проширења ЕУ појачала очекивања од земаља кандидата у приступном процесу, али да је Србија показала одговорност јер је брзо ушла у тај процес.

„Правовремено смо предузели све наше активности и очекујем да се наш европски пут убрза“.

Изразила је очекивање да ће до краја јуна и португалског председавања ЕУ бити одржана међувладина конференција на највишем политичком нивоу на којој ће, како каже, бити размењена мишљења између земаља у приступном процесу и ЕУ и размотрена најважнија питања из аспекта интеграција која се тичу планова, реформских процеса, резултата и онога што се очекује од земље која је у приступном преговору.

„Ту би се дефинисали сви додатни елементи око методологије коју смо ми прихватили и ту нема двоумљења, само је питање активног разумевања и са стране ЕУ и са стране Србије да је то начин преговора и примене на наш европски пут“, рекла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг