Ј. Јоксимовић: Измена преговарачких структура носи снажније политичко управљање

23. април 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Измена преговарачких структура носи снажније политичко управљање

Промена преговарачких структура у процесу приступања Србије Европској унији подразумева веће и снажније политичко вођење приступног процеса, као и преузимање веће политичке одговорности за имплементацију, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и изражава уверење да ће то дати нову динамику и нови замајац преговорима са ЕУ.

Јоксимовић је рекла за Танјуг да је на њену иницијативу Влада Србије 15. априла усвојила документ о успостављању Координације за вођење преговора о приступању Србије ЕУ и формирању Тима за подршку преговорима уз појашњење да није реч о потпуно новом формату, већ да су постојеће структуре преуређене према кључним захтевима нове методологије.

Истакла је да је циљ да променом преговарачких структура Србија одговори ефикасно и ефективно на појачане критеријуме у приступању ЕУ, али и на потребу да се процес, како налаже нова методологија, води више политички и да се преузме више политичке одговорности за имплементацију договореног.

„Да се постигне јасна координација између свих нових тематских целина, које су сада груписане у шест кластера уместо у 35 поглавља. То су значајне измене које налажу да сви у влади промене фокус према обавезама у приступном процесу“, каже Јоксимовић.

Напомиње да је процес реорганизације преговарачких структура започет пре неколико месеци, али да се чекало на финалну верзију нове методологије, за коју очекује да ће бити узајамно разјашњена у свим деловима на међувладиној конференцији, која би требало да буде одржана до краја јуна када се завршава португалско председавање ЕУ.

Када је реч о Координацији за вођење приступног процеса, Јоксимовић објашњава да је највећа измена у структури и бољој политичкој координацији свих министарстава, која имају своја задужења у оквиру приступног процеса и истиче да се на тај начин одговара на кључни захтев нове методологије - веће и снажније политичко вођење приступног процеса.

Додаје да „технократски“ део остаје важан сегмент преговора, али да је важно да се прати динамика спровођења и усвајања оног што је договорено, а самим тим преузима се и више политичке одговорности.

„Мислим да то треба да буде похваљено, а не да се критикује. Није питање да ли је нешто било лоше или добро, него да су измењени захтеви и да их пратимо као озбиљна и одговорна земља у приступним преговорима, што ми и јесмо. Србија је прва земља која је ушла у процес измена и унапређења и својих структура према новој методологији ЕУ политике проширења“, напомиње министар.

Када је реч о Тиму за подршку преговорима, Јоксимовић каже да се он не мења значајно у концепцији, али да се уместо шефа Преговарачког тима и радних преговарачких група за свако поглавље уводе координатори и то за свих шест кластера.

Подсећа да је према старој методологији било 35 преговарачких поглавља и да су радне преговарачке групе радиле независно једна од друге, а да су сада поглавља груписана у шест кластера и да отварање сваког од њих налаже појачану комуникацију и усклађивање реформских активности различитих области и преговарачких група кроз различита поглавља у оквиру једног кластера.

„За поједине кластере, у зависности од области, биће неколико координатора из различитих министарстава. То значи да ће помоћници министара и државни секретари из ресорних министарстава бити координатори тематских кластера чиме ће се појачати међусобна интерсекторска координација“, наводи Јоксимовић.

Наглашава да се, с друге стране, на тај начин јача политичка посвећеност и политичко вођење процеса, а истовремено и одговорност за имплементацију.

„То је суштина нове методологије. Рецимо, у кластеру 4, у којем су „зелени договор“, дигитализација и одржива повезаност, координатори ће бити из Министарства енергетике и Министарства заштите животне средине. Тако се тачно зна како се усклађују међусобно преговарачке групе кроз сва четири поглавља у кластеру 4 и како се дефинише агенда обавеза и како се прати“, навела је Јоксимовић.

Додаје да је министар за европске интеграције главни преговарач, али да се реформе тичу одређених области и да се зато очекивала већа укљученост и посвећеност свих у влади.

„Мислим да смо то добро структурно решили и да ће то дати нову динамику и нови замајац преговорима. Очекујемо да уз нову методологију, и са наше стране и са стране ЕУ, појачаном динамиком и појачаним интересовањем дођемо до суштине, а то је убрзање процеса и повећање предвидљивости и кредибилности процеса, што су главни елементи нове методологије“, навела је Јоксимовић.

Истиче да је Србија отворила 18 од 35 поглавља и да је дубоко у приступном процесу због чега је, каже, било је важно дефинисати како да се појача остатак пута у оквиру измењеног приступног процеса.

„То је наишло на разумевање свих колега, укључили су се и премијерка и председник Србије такође што је важно, јер је то питање политичке синергије. Сматрала сам да морамо да унапредимо и успоставимо јасне линије комуникације и да сви заједно уђемо посвећеније у сам процес и верујем да ће то донети добре резултате“, казала је Јоксимовић.

Извор: Танјуг