Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић: Реформе у области владавине права усклађене са европским праксама

16. април 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Реформе у области владавине права усклађене са европским праксама

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас на седници Одбора за уставна питања и законодавство да се наше реформе у области владавине права усклађују с најбољим праксама Европске уније, које су применљиве у односу на нашу политичку културу и институционалну структуру.    

„У оквиру приступног процеса постоје теме и области које су заједничка постигнућа ЕУ које називамо "комунитарно право", с јасним стандардима, процедурама и моделима, попут политике конкуренције. То су области заједничких политика, али област владавине није део комунитарног права и не постоји један модел у оквиру ЕУ са којим ми морамо да се у потпуности ускладимо или да се адаптирамо или пренесемо у наш систем", указала је Јоксимовић.    

Због тога, како је истакла, ми треба да се усагласимо са најбољим праксама и процедурама, због чега је улога Венецијанске комисије консултативна и кључна у смислу да каже да ли су предложени амандмани у складу са најбољим праксама и процедурама у земљама ЕУ.    

„Поента примене Устава и трансформативном периоду кроз који земља пролази кроз приступни процес европских интеграција је да све што буде урађено буде применљиво у односу на нашу политичку културу и институционалну структуру", нагласила је Јоксимовић.  

 Она је подсетила да процес јавне дебате о амандманима  посматрала Венецијанска комисија, која је имала позитивне закључке о амандманима.  

 Извор: Танјуг