Ј. Јоксимовић: Добри билатерални односи и подршка ЕУ интеграцији

14. април 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Добри билатерални односи и подршка ЕУ интеграцији

Европски пут Србије, ситуација у региону и развој билатералних односа били су тема данашњих разговора министра за европске интеграције Јадранке Јоксимовић са новоименованим амбасадором Бугарске Петком Дојковом.

Јоксимовић је посебно истакла значај развијених пријатељских односа са Бугарском за укупни напредак и стабилност Западног Балкана, саопштило је ресорно министарство.

„Србија и надаље рачуна на подршку Софије у процесу европске интеграције наше земље, посебно у тренутку када су прихваћена начела нове методологије проширења која треба да допринесу кредибилитету, динамици и ефикасности самих преговора“, рекла је она. Јоксимовић је истакла да се Србија активно припрема за наставак преговора како у погледу реформи из области владавине права тако и за кластере 3 - Инклузивни раст и конкурентност и 4 - Зелени договор, дигитализација и инфраструктурно повезивање.

Нагласила је да би први важан корак наставка реформисаног приступног процеса било одржавање политичке међувладине конференције на високом нивоу до краја јуна тј. португалског председавања Саветом ЕУ.

Дојков је изјавио да ће један од задатака његовог дипломатског мандата бити и да прати и помаже процес европске интеграције Србије, имајући у виду принципијелну подршку његове земље политици проширења ЕУ.

Саговорници су се сагласили да су билатерални односи две земље знатно унапређени и политички и економски и да их треба неговати и оснаживати, наводи министарство.

„Влада Бугарске радиће на даљем јачању добросуседских односа, посебно на унапређењу прекограничне сарадње из Програма Бугарска-Србија који у највећој мери финансира ЕУ, а који је подржао велики број пројеката реализованих на добробит грађана са обе стране границе“, рекао је Дојков.

Оваква сарадња допринеће развоју обе земље посебно у области конкурентности привреда, туризма, заштите животне средине.

Саговорници су закључили да ће додатна подршка ЕУ кроз Економски и инвестициони план за Западни Балкан омогућити да се државе кандидати и потенцијални кандидати за чланство у Унији брже изборе са економским последицама пандемије ковид-19.

Та подршка допринеће и да се приближе стандардима ЕУ у погледу друштвеног и економског развоја.

Извор: Танјуг