Ј. Јоксимовић и Фалкони: Србија интензивира реформе у области владавине права

13. април 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић и Фалкони: Србија интензивира реформе у области владавине права

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором Француске у Србији Жаном Лујем Фалконијем о наставку приступних преговора Србије и ЕУ, као и о билатералним односима и односима у региону, саопштило је Министарство за европске интеграције.

Јоксимовић је рекла да је Србија, потврдивши своје опредељење за нову методологију проширења, показала поверење у европске партнере, пре свега у погледу њихове намере да преговори буду предвидљивији, динамичнији и транспарентнији.

„Сагласили смо се и са одлуком ЕУ да приступни процес буде снажније политички вођен, како бисмо у директном политичком дијалогу, пре свега, са државама чланицама, али и са институцијама ЕУ, добили све информације потребне да ефикасније дефинишемо правац спровођења неопходних реформи", рекла је Јоксимовић.

Нагласила је да ће најављени нови формат политичке међувладине конференције, током португалског председавања Саветом ЕУ, управо бити прилика за такву размену ставова.

Јоксимовић је истакла да Србија са ЕУ дели уверење да ће преговори организовани на овај начин бити кредибилнији и да ће довести до убрзања реформи са наше стране, али и до тога да европске институције динамичније валоризују њихове резултате.

Посебно је упознала амбасадора са активностима у спровођењу уставне реформе, односно са планом парламента да још једном консултује јавност како би се постигао широки консензус о кључним елементима предложених уставних амандмана.

Амбасадор Фалкони каже да Француска као први иницијатор измењене методологије приступног процеса поздравља појачан ангажман председника Александра Вучића и Владе Србије на кључним питањима у области владавине права.

Тиме је, наводи, додатно оснажен политички процес што је један од важнијих елемената нове методологије.

Подвукао је подршку Француске реформама које Влада Србије спроводи, посебно онима у области владавине права, односно правосуђа, медијских слобода и демократизације друштва и спровођења циљева Зеленог договора.

Извор: Танјуг