Ј. Јоксимовић: УСАИД донира још 22 милиона долара Србији за реформе

12. април 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: УСАИД донира још 22 милиона долара Србији за реформе

Министарство за европске интеграције и Влада САД потписали су данас допуну споразума о развојном партнерству, а у оквиру којег ће УСАИД Србији за ову годину донирати 22 милиона долара за реформе - унапређење привреде, енергетске ефикасности, медијског окружења, за пружање услуга грађанима, као и за заустављање одлива мозгова.

Амбасадор САД Ентони Годфри је, након што су министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и представница УСАИД-а у Србији Шенли Пинчоти потписале амандмане, рекао да је током две деценије чврстог партнерства Србије и УСАИД-а у спровођење реформи уложено више од 840 милиона долара.

Према амбасадоровим речима, за то време постигнуто је много. Унапређиван је развој привреде, што се, како је рекао, одразило на добробит грађана.

Подсетио је да су од тог новца реализовани пројекти важни за живот грађана. Грађене су и болнице, школе, јачани локални медији, људима са инвалидитетом је помагано да стекну нове вештине и нови посао.

„Уклонили смо многе правне и бирократске сметње у пословању што је омогућило лакше отварање фирми и тиме Србију учинили привлачном за инвеститоре, наше партнерство помогло је српским фирмама да се повежу са страним, удахнуло је живот новим секторима приведе, отворено је на хиљаде радних места“, рекао је амбасадор.

Годфри је поручио да се снажним партнерством може постићи много.

Пакет од 22 милиона долара намењен је привреди Србије да би била конкурентнија и односи се на унапређење ефикасности управе у пружању услуга грађанима, унапређење медијског окружења како би грађани имали приступ тачним информацијама, помоћ цивилном друштву, унапређењу енергетске безбедности како би домаћинства имала мање рачуне за огрев као и подршку борби против ковид-19“.

Министар Јоксимовић захвалила је САД и УСАИД и истакла да очекује наставак те добре сарадње која је, како каже, немерљива са бројних аспеката.

„Надамо се подршци у наставку евроинтеграција и подршци у даљим структурним реформама. Имамо пуно посла посебно у области владавине права, али и стабилизације и очувања економских прилика и последица пандемије. Сви пројекти спроведени било у домену јачања институција, демократских капацитета, цивилног друштва, рањивих група, њиховог бољег укључивања као и инклузивног раста били су део наших структурних реформи и немерљива је подршка САД и политичка и стручна и финансијска у том процесу“, рекла је Јоксимовић.

По њеним речима, 22 милиона долара ће бити коришћено на јачање демократских институција, на то да јавна управа буде доступна грађанима и да се оствари равномерни регионални развој, што укључује и запошљавање теже запошљивих група.

Вршилац функције директора мисије УСАИД-а у Србији представила је нову петогодишњу Стратегију рада УСАИД-а, којом се планира помоћ Србији у европским интеграцијама.

„УСАИД ће настојати да створи позитивну промену која ће даље подстаћи унапређење транспарентности и учинка државне управе“, рекла је Пинчоти и додала да ће то помоћи Србији да напредује на путу европских интеграција.

„У УСАИД-у се интерно шалимо да нам је посао да се трудимо да останемо без посла. Надам се да ћемо заједнички то постићи у наредних пет година, приближити се дану када ћемо рећи да смо остварили своју мисију, јер је Србија учинила доста и постала чланица ЕУ, када ћемо једни друге потапшати по рамену и затворити радњу“, поручила је Пинчоти.

Од 2001. године, САД су обезбедиле више од 1,1 милијарде бесповратне помоћи Србији, од чега је преко 840 милиона уложено преко УСАИД-а у активности усмерене на спровођење реформи, у сарадњи са државним институцијама, приватним фирмама и цивилним друштвом.

Извор: Танјуг