Ј. Јоксимовић: Амандмани су у сагласју са најбољим праксама ЕУ

08. април 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Амандмани су у сагласју са најбољим праксама ЕУ

Препоруке Венецијанске комисије, које су од изузетног значаја у процесу измене Устава, кажу да су предложени уставни амандмани у сагласју са најбољим процедурама и праксама које постоје у Европској унији, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

То, међутим, како је рекла, не значи да је све идеално и да је битна њихова применљивост у систему једне земље, њеној институционалној структури и политичкој култури.

„Мислим да је зато важно да чујемо и додатно мишљење, које смо већ и чули. Али, ако има поново неког мишљења заинтересоване јавности, она треба да укаже да ли ће оваква реформа (правосуђа) са њеног становишта бити применљива“, рекла је Јоксимовић на конференцији за новинаре поводом предстојеће измене Устава.

Она је подсетила да је јавност већ учествовала у свим круговима консултација за измену Устава, а која је трајала 18 месеци.

Посебно је објаснила да у европским државама не постоји само један модел реформи у области владавине права, већ читав низ различитих модела, који су у сагласју са основним демократским начелима и принципима.

„Због тога нам је била важна саветодавна улога Савета Европе и Венецијанске комисије као њеног важног дела и референтног тела“, истакла је министар.

Србија, како је указала, у уставним реформама не иде на усаглашавање са неким постојећим моделом, већ тражи оно што је најбоље у складу са најбољим праксама.

„Због тога је важна јавна дебата које ће ићи, како је најавила премијерка, широм Србије, на свим инстанцама и са свим заинтересованим странама“, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг