Ј. Јоксимовић: Резолуција о реформама и позитивно и критички

26. март 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Резолуција о реформама и позитивно и критички

Резолуција Европског парламента није детаљан извештај о европским интеграцијама Србије, већ је реч о редовној годишњој резолуцији те европске институције, изјавила је за Танјуг министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Објашњава да је то наизглед формална разлика, а у ствари је и суштинска, имајући у виду да резолуција има консултативни карактер и да у њеном састављању, подношењем амандмана, учествују све посланичке групе ЕП.

„И из овог извештаја, односно Резолуције Европског парламента, као што је то био случај и ранијих година, има позитивних и снажно критичких оцена. Јасно је које политичке групације имају тај посебно и пренаглашено критички тон о Србији. Годинама од истих посланика можемо да чујемо готово исте формулације замерки и критика, независно од реалних промена и корака које Србија објективно предузима у одређеним областима", навела је Јоксимовић.

Србија, додаје, увек на одговоран и озбиљан начин прими к знању ставове различитих политичких групација, али исто тако веома добро зна које су критике пренаглашене, политички интерпретиране и тендециозно постављене.

„Оно што је важно да грађани разумеју, пратећи и некада нејасне наводе из медија, јесте да се наше институције увек на исти начин понашају када је реч о сарадњи са Европским парламентом у припреми њихове годишње резолуције. Увек им, у редовној комуникацији, достављамо истините, правовремене и чињенично проверљиве податке о свему што је постигнуто у реформском процесу, али и о одређеним кашњењима", објаснила је Јоксимовић.

Каже да је резолуција рефлексија једне снажне диференцијације политичких групација ЕП у погледу великог броја заједничких политика ЕУ, па и када је реч о оној према политици проширења.

Европска народна партија, чија је чланица и Српска напредна странка, јесте и даље највећа и најснажнија политичка групација у Европском парламенту, али друге политичке групације имају и другачије идеолошке и политичке платформе, додаје министар.

„Те различите политичке визуре и односи, према многим питањима у ЕУ, па и према Србији и њеној владајућој партији, видљиве су и у овој резолуцији ЕП", навела је Јоксимовић.

Јуче усвојеним документом бавиће се веома сериозно ресорни одбор Народне скупштине Србије, каже Јоксимовић, и додаје да ће према најавама имати посебну седницу посвећену разматрању тог извештаја, на којој ће посланици српског парламента дебатовати о његовој садржини.

Извор: Танјуг