Ј. Јоксимовић: Спремни смо за наставак преговора

25. март 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Спремни смо за наставак преговора

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић  рекла је да је суштина нове методологије да формализује нешто што је и до сада била чињеница, а то је да је приступни процес, како је истакла, дубоко и високо политички процес.

„То је политички процес, а не технократски процес. Сада су поглавља груписана у шест кластера по сродности и она би требало да дају нову динамику и нови замајац, али суштина је у политичком вођењу процеса, и то са обе стране - и ЕУ и нас као кандидата“, навела је министар.

Јоксимовић је објаснила да ће међувладина конференција постати највиши ниво стратешког политичког дијалога између кандидата и ЕУ и да би требало да се одржи, по најавама, до краја јуна односно до краја португалског председавања.

Додаје да ће тада бити одржана висока политичка међувладина конференција, на којој би се прецизирало све оно што су најважнији елементи примене нове методологије.

Додаје да је сада додатно наглашен значај реформи из владавине права за напредак у приступном процесу, те ће пре међувладине конференције бити сачињен тзв „нон пејпер“ о владавини права, који се очекује отприлике у мају, и „уколико државе чланице процене да је постигнут довољан напредак, а ја мислим да напретка у Србији у области владавине права има и то значајног, онда бисмо можда могли да идемо и на отварање неког од кластера“, истиче Јоксимовић.

Каже да Србија интензивно ради на процени и припреми за реализацију свих неопходних мерила за групе преговарачких поглавља по свим кластерима, а посебно за кластер три - инклузивни раст и компетитивност и кластер четири - зелена агенда, дигитализација и транспортно-инфраструктурно повезивање.

„Што се нас тиче, спремни смо“, поручила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг