Ј. Јоксимовић и Лаунски: Потребан позитиван сигнал региону ЗБ-а

25. март 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић и Лаунски: Потребан позитиван сигнал региону ЗБ-а

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са Петером Лаунским Тифенталом, генералним секретаром и замеником аустријског савезног министра  за европске и међународне послове, о европској интеграцији Србије, билатералним односима и о актуелној ситуацији у региону.           

Јоксимовић је информисала саговорника о активностима које Влада Србије предузима како би по новој методологији наставила приступне преговоре о чланству у ЕУ.          

„Реформисани начин преговора са Унијом прихватили смо и док још нису били познати сви детаљи о томе на који начин ће се убудуће реализовати политика проширења ЕУ и тиме смо показали високи ниво поверења у наше европске партнере", казала је Јоксимовић.           

Додала је да је Србија спремна да настави са реформским процесом, пре свега у области политичких критеријума и владавине права у оквиру кластера 1 - Основе, који је посебно важан за мерење укупног напретка на путу европских интеграција, а  истовремено активно ради на реформама у оквиру свих осталих кластера посебно кластера 3 - Конкурентност и инклузивни раст и кластера 4 - Зелени договор, дигитализација и инфраструктурно повезивање.           

Јоксимовић је захвалила Аустрији на принципијелној подршци европској интеграцији наше земљe и Западнoг Балкана у целини и изразила очекивање да ће нам искуство и подршка те државе, као веома значајног политичког и економског партнера, бити и у предстојећем периоду од помоћи у даљем реформском и приступном процесу.           

Посебно је истакла да очекује да ће нови формат Међувладиних конференција, као највиши облик стратешког политичког међудржавног дијалога, омогућити да се на транспарентан начин државе чланице искажу очекивања када је реч о владавини права, борби против корупције, реформи правосуђа, борби против организованог криминала и другим главним темама.           

Како је нагласила, Србија ће такође бити у прилици да том приликом директно образложи своје реформске активности и да и на тај начин представи важне кораке које предузима у приступном процесу.           

Петер Лаунски Тифентал нагласио је да Аустрија искрено подржава европску интеграцију Србије, као држава чланица која се залаже и за доследно спровођење политике проширења ЕУ.           

Изразио је уверење да ће наша земља наставити са реализацијом свих неопходних реформи, посебно оних у области политичких критеријума, као кључних у приступном процесу.           

Такође, размотрена је и актуелна ситуација у обема земљама у вези са пандемијом ковид-19, као и у региону Западног Балкана.           

Министар Јоксимовић известила је саговорника о здравственим и економским мерама које је Влада Србије предузела како би заштитила становништво, пре свега о успешном току имунизације, али и о солидарности исказаној према суседним државама у том погледу.           

Саговорници су се сагласили да би било од великог значаја да и Ковакс механизам што пре постане доступан и функционалан за Западни Балкан.

Извор: Танјуг