Састанак шефа Делегације ЕУ и шефова мисија држава чланица са министрима европских интеграција и правде

24. март 2021. | Београд

Састанак шефа Делегације ЕУ и шефова мисија држава чланица са министрима европских интеграција и правде

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и министар правде Маја Поповић су учествовале на састанку шефова мисије држава чланица ЕУ у Србији и шефа Делегације Европске уније у Србији, амбасадора Сема Фабриција.

Састанак је био посвећен размени мишљења посебно о владавини права, као кључном елементу процеса приступања Србије Европској унији.

Министарке су упознале амбасадоре са стањем текућих и планираних реформских корака у правосуђу, заштити основних права, укључујући слободу медија, и борби против корупције и организованог криминала.

Уз подршку снажној посвећености министарки, представници ЕУ су охрабрили владу да удвостручи напоре у овој изузетно важној области, посвећујући посебну пажњу спровођењу и резултатима реформи.

Амбасадор Фабрици је истакао пуну посвећеност Делегације ЕУ у Србији да настави тесну сарадњу са министаркама Јоксимовић и Поповић и пружање помоћи спровођењу ове кључне реформске агенде.

„Свесни смо да нова методологија додатно подвлачи значај реформи у области владавине права за приступни процес и спремни смо да наставимо са важним корацима на том путу. Србија је показала да је солидарно и отпорно друштво и заједно са ЕУ радимо и радићемо на опоравку од последица пандемије“, изјавила је министар Јоксимовић.

„На плану аутоматизације поступака, у областима за чије је нормативно уређење надлежан ресор правде, остварени су јако добри резултати који се директно рефлектују на спровођење ревидираног акционог плана, а што позитивно доприноси јачању правне сигурности у нашој земљи. Министарство правде је начинило доста корака у оквиру Потпоглавља правосуђе, борба против корупције и основна права, а што ће свакако допринети унапређењу рада и ефикасности правног система Републике Србије и уподобити га са стандардима ЕУ“, закључила је министарка Поповић.

Извор: Делегација ЕУ у Србији