Информације Актуелности

Вархеји и министри о вакцинацији на Западном Балкану

22. март 2021. | Београд

Вархеји и министри о вакцинацији на Западном Балкану

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да се процес вакцинације у Србији одвија у складу са изузетним напорима владе да вакцине обезбеди за све грађане који су се определили за то.

Јоксимовић је рекла и да је у току информативна кампања којом се објашњава значај вакцинације и позива становништво да јој се у што већем броју одазову.

Она је то истакла учествујући вечерас на састанку европског комесара за суседску политику и проширење Оливера Вархеија са министрима спољних послова и европских интеграција са Западног Балкана, на коме је разматрана помоћ Европске уније за јачање здравствених система у региону у борби са последицама пандемије, саопштено је из ресорног министарства.

Комесар Вархеји је информисао министре о напорима Европске уније (ЕУ) да убрза процес вакцинације како би се брже изборила са кризом која у већини држава чланица и даље не јењава.

Посебно је говорио о настојању ЕУ да се убрза испорука вакцина из система Ковакс, у коме је и Србија један од учесника.

Нагласио је да се ЕУ као највећи давалац средстава у том систему, залаже за равномерну и фер расподелу вакцина, према потребама сваке од земаља, укључујући и Западни Балкан.

Јадранка Јоксимовић је указала да активности око вакцинације већ дају значајне резултате и да су још један показатељ одговорности и посвећености Владе Србије да обезбеде здравствену заштиту својим грађанима, али и да допринесу јачању отпорности спрског друштва и економије. 

Још једном је поновила солидарну спремност наше земље да помогне суседима у региону, у спровођењу неопходних мера здравствене заштите, као што је то чињено и до сада током пандемије.

Јоксимовић је посебно подвукла очекивање Србије да се систем испоруке вакцине за Западни Балкан из Ковакс механизма што пре реализује.

Извор: Танјуг