Ј. Јоксимовић: Заједно са ЕУ у борби против пандемије

23. март 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Заједно са ЕУ у борби против пандемије

Србија је до сада са ЕУ предузела низ значајних корака у борби против пандемије корона вируса, и на здравственом и на економском нивоу, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и наводи да очекује да ће ускоро почети да функционише и Ковакс механизам за набавку вакцина за све земље Западног Балкана.

Јоксимовић је данас присуствовала почетку испоруке прве количине помоћи у оквиру пројекта "ЕУ за тебе - за културно наслеђе и туризам", намењеној за туристичке објекте широм Србије, укупне вредности 662.000 евра, а која је најпре упућена у Голубац и источну Србију.

Та помоћ, каже Јоксимовић, укључује и средства за дезинфекцију, бесконтактне топломере и другу врсту неопходне опреме за одржавање максималне хигијенске безбедности у туристичким објектима - хотелима, услужним објектима и ресторанима.

Прецизирала је да је ова подршка део ширег пројекта који се односи на унапређење сектора туризма уопште, чија је укупна вредност 15 милиона евра.

„У овом тренутку услови су такви да угоститељски објекти не раде, али важно је да буду припремљени максимално оног тренутка када мере то дозволе", каже Јоксимовић.

Навела је да ће та помоћ допринети томе да угоститељски сектор у Србији буде конкурентнији, да уз примену свих мера заштите, остварује боље приходе, као и доласку туриста из других земаља када се стекну услови за путовање.

Нагласила је да је други важан део овог пројекта сертификација објеката „Чисто и безбедно" који укључује примену свих најбољих стандарда и протокола у угоститељским објектима како би гост био сигуран да су поштоване све хигијенске и друге здравствене мере.

„Верујем да ће велики број наших објеката широм Србије приступити добровољно овој сертификацији и тиме унапредити свој положај и допринети здрављу и безбедности садашњих и будућих гостију", навела је Јоксимовић.

Данашњи пројекта подршке, наводи министар, још један је у низу значајних корака заједничке борбе Србије и ЕУ против пандемије изазване ковидом 19.

„Само заједничким напорима можемо да учинимо све да, пре свега, заштитимо здравље људи, али и да размишљамо о ономе како превазићи бројне последице које ће пандемија сигурно оставити на сва друштва у Европи и у Србији, пре свега на економском, али и на сваком другом плану и о томе морамо на време да размишљамо", поручила је Јоскимовић.

Она је навела да се од почетка пандемије настојало да сва средства која стоје на располагању Србији као земљи у приступном процесу, укључујући ИПА фондове и различита друга развојна средства, где год је то могуће у договору са европским партнерима буду преусмерена на оно што су најважније потребе.

Подсетила је на хитне набавке медицинског материјала на почетку пандемије и навела да се у другој години пандемије корона вируса настоји да се сва расположива средства усмере на санацију њених последица и на здравственом и на економском нивоу.

Међу неколико најважнијих активности које је Србија спровела у последње време са Делегацијом ЕУ у Србији уз договор са ЕК, Јоксимовић је навела недавну примопредају 20 санитетских возила Хитне помоћи.

Каже да су та средства добијена пренамемом 3,2 милиона евра.

„Успели смо да набавимо 20 санитетских возила, али набављамо и возила за транспорт вакцина, посебно Фајзерове вакцине која је захтевна и за траспорт и цео процес логистике, али набављамо бесконтактне дезинфикаторе за 1.000 школа широм Србије да управо деци која иду у школу обезбедимо ту врсту важне превенције и њиховог упознавања и навикавања на једну нову реалност и на нешто што ће постати пракса дуги низ година пред нама", рекла је Јоксимовић .

Подсетила је да је Србија приказала све јавне трошкове у погледу хитне интервенције у прва четири месеца пандемије и да је поднела апликацију за Фонд солидарности ЕУ, коме Србија има приступ као да је пуноправна чланица

„Европска комисија је одобрила Србији 12 милиона евра бесповратне помоћи на основу прецизно наведених трошкова које смо као земља приказали", каже Јоксимовић и наводи да од 20 земља које је аплицирало за помоћ у санацији пандемије, Србија добила више чак и од неких чланица ЕУ, а неупоредиво више од неких других земаља кандидата за чланство у ЕУ.

Навела је да је да ће то значајно оснажити буџет Србије за покривање управо оних трошкова који су настали у прво таласу за хитну реакцију државе и трошкове набавке медицинске опреме у прва четири месеца од избијања пандемије.

Изразила је очекивање да ће ускоро почети да функционише и Ковакс механизам за набавку вакцина за цео Западни Балкан и навела да се земље ЕУ суочавају са великим проблемима у погледу вакцинације, и да у том смислу имамо разумевања.

Истовремено, каже, Србија је паралелно радила и настојали, посебно председник Александар Вучић, али и цела влада, да набавља вакцине за наше грађане где год је то могуће.

„У том смислу заиста представљамо добар пример у Европи, али надамо се да ће и Ковакс механизам који ће бити за све са Западног Балкана ускоро почети да функционише", рекла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг