Ј. Јоксимовић: За јачање здравствених капацитета 3,2 милиона евра од Европске уније

19. март 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: За јачање здравствених капацитета 3,2 милиона евра од Европске уније

Санитетска возила, која су данас испоручена у 20 здравствених установа у Србији, набављена су средствима које је Србија добила као грантове од Европске уније.

Грантови су опредељени преко програма које користи Министарство за европске интеграције, а током епидемије део средстава у висини од 3,2 милиона евра пренамењен је за јачање здравственог система у борби против вируса корона.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да је тај новац осим за санитетска возила искоришћен и за набавку фрижидера за замрзавање вакцина, као и возила за њихов транспорт.

„Набављено је 26 транспортних кола за вакцине, што је врло важно. Вакцине су најнеопходније, али за њих је потребна и добра логистика“, рекла је Јоксимовић за Танјуг.
Наводи да ће од тог новца бити набављено 1.000 бесконтактних дезинфикатора за школе широм Србије, јер је превенција кључна у борби са вирусом.

„Урадили смо више ствари уз помоћ ових 3,2 милиона евра. Неке набавке су већ реализоване, неке су у току“, истакла је она.

Санитетска возила које је добило 20 здравствених установа у Србији, како каже, посебно ће значити грађанима Србије у мањим местима, која немају таква возила или су она веома стара.

„Санитетска возила су са комплетном опремом, тако да представљају мини болнице. То је веома важно јер током епидемије обезбеђују и одређену додатну врсту здравствене сигурности нашем становништву“, навела је она.

Извор: Танјуг