Ј. Јоксимовић: Србија добила већу подршку из Фонда него неке чланице ЕУ

11. март 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија добила већу подршку из Фонда него неке чланице ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изразила је данас задовољство висином одобрене подршке Србији из Фонда солидарности Европске уније у износу од 12 милиона евра, која ће бити искоришћена за покривање трошкова здравствене помоћи која је већ пружена грађанима Србије. 

Она је за Танјуг прецизирала да се то односи на набавку лекова, медицинске опреме и апарата, затим за набавку заштитне опрема за медицинско особље, као и за радно ангажовање додатног медицинског и другог особља. 

Посебно је, каже, задовољна јер су ова средства одобрена након што је радна група Владе, коју је иницирала и којом је руководила, припремила пријаву на тако озбиљан начин да је Србија у апсолутним износима добила већу помоћ од оне коју је добило шест од 17 држава чланица ЕУ и неупоредиво више од две државе кандидата за чланство. 

„Учествујући у овом процесу, Србија је показала да има развијене капацитете да успешно припрема пријаве и да користи средства из Фонда солидарности под истим условима као и пуноправне чланице Европске уније“, рекла је министар. 

Јоксимовић је захвалила свим институцијама и министарствима на активном учешћу у припреми апликације коју је упутила надлежном директорату Европске комисије. 

Јоксимовић је нагласила да је оваква одлука и веома јасан показатељ конкретне користи коју наша земља има од приступања ЕУ, која директно утиче на квалитет живота сваког грађанина Србије, што је посебно важно у време пандемије ковид -19. 

„Отпорност на кризу, односно начин на који се као држава организовано боримо да санирамо њене последице, обухвата и способност и стручност да за државу и грађане добијете што је могуће више подршке тако што ћете ефикасно и прецизно спровести понекад компликоване процедуре, које на крају дају резултат“, подвукла је Јоксимовић. 

Подсетила је да је ово други пут да је Србија добила средства из Фонда солидарности ЕУ. 

„Након катастрофалних поплава 2104. године, руководила сам и тада процесом пријављивања за помоћ за санацију штете, који је резултирао значајном финансијском подршком Уније нашој земљи“, каже Јоксимовић. 

Европска комисија предложила је пакет од скоро 530 милиона евра додатне финансијске подршке у оквиру Фонда солидарности ЕУ. 

Помоћ је намењена за 17 држава чланица, али и Србији, Црној Гори и Албанији, а у циљу заштите јавног здравља у борби против корона вируса.

Предлог ЕК треба да одобре Европски парламент и Савет ЕУ како би се финансијска помоћ исплатила земљама кандидатима. 

Извор: Танјуг