Ј. Јоксимовић: Транзиција енергетског сектора важан део Зеленог договора

10. март 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Транзиција енергетског сектора важан део Зеленог договора

Министар за европске интеграције и Национални ИПА координатор, Јадранка Јоксимовић, разговарала је данас са директором Секретаријата Енергетске заједнице Јанезом Копачем.

Јоксимовић и Копач сагласили су се да Србија несумњиво показује спремност преузимања обавеза из Енергетског пакета, као и да ће постепено достићи пуну усклађеност са енергетским тржиштем ЕУ.

Јоксимовић је нагласила да је Министарство у потпуности посвећено и активно учествује у координацији процеса планирања и програмирања ЕУ фондова, с циљем да подржи приоритетне пројекте енергетске инфраструктуре Србије, укључујући и оне од регионалног значаја посредством Инвестиционог оквира за Западни Балкан (WBIF), што је у складу са „Агендом повезивања ЕУ".

Јоксимовић је изразила задовољство што тиме доприноси испуњењу кључног циља Енергетске заједнице о стварању интегрисаног паневропског енергетског тржишта.

У том контексту, министар је истакла неке од најзначајнијих стратешких пројеката, као што су гасна интерконекција Србија-Бугарска и Трансбалкански коридор преноса електричне енергије.

Када је реч о гасном повезивању са Бугарском, за реализацију пројекта изградње српског дела гасовода (Ниш-Димитровград - граница са Бугарском) који је технички спреман и налази се тренутно у фази уговарања, обезбеђено је 49,6 милиона евра ЕУ средстава из ИПА 2017 Националног програма.

Копач је посебно представио планове Секретаријата ЕЗ у погледу плана за декарбонизацију и успостављања посебног фонда који ће олакшавати захтеван процес транзиције производње ка оној са већим уделом обновљивих извора енергије и смањењем емисије угљен-диоксида.

Јоксимовић је, такође, указала на активности Министарства у планирању и програмирању ИПА III, који се одвија у складу са ИПА III Програмским оквиром и Економским и инвестиционим планом за западни Балкан Европске комисије и указала на значај даље подршке Секретаријата ЕЗ Србији, у изазовном процесу транзиције нашег енергетског сектора.

Министар је захвалила на досадашњој експертској подршци институција Енергетске заједнице Србији и изразила уверење да ће се плодотворна сарадња наставити и у наредном периоду.

Извор: Танјуг