Ј. Јоксимовић: Немерљива улога жена у превазилажењу пандемије

08. март 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Немерљива улога жена у превазилажењу пандемије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да су жене показале вредност самодисциплине, одговорности, пожртвованости, солидарности и емпатије током пандемије вируса корона.

„То је у овим временима јако важно. Сва борба против ковида неће се зауставити само тиме што ћемо изоловати вирус, већ како ћемо превазићи све последице које су и економске и психолошке у ширем друштвеном контексту“, казала је Јоксимовић, обраћајући се на отварању изложбе „Када је свет стао - оне нису“ организованој поводом Међународног дана жена.

Додаје да сматра да је у превазилажењу свих последица које вирус корона оставља на друштво немерљива улога женског дела нашег друштва и истиче да то ниједног тренутка не умањује улогу мушкараца.

„И ниједног тренутка не би требало да буде схваћено као нека врста конфронтације или било какве поделе на то ко је бољи или успешнији пол“, истиче Јоксимовић.

Према њеним речима, пандемија је показала колико смо сви рањиви, али је показала и колико је Србија отпорно друштво.

Сматра да велики део заслуга за то носе жене у овој пандемији и на породичном и приватном плану, али и у професионалном смислу, управо обављајући кључне послове у овом тренутку.

Наводећи да не постоји потреба да се деле послови на мушке и женске, Јоксимовић истиче да је чињеница да жене више раде и више су упослене управо у оним делатностима које су биле од кључног значаја током борбе против вируса корона.

„Мислим да су жене показале у овој пандемији колико је вредност самодисциплине и одговорности заправо норма цивилизованог понашања у оваквим тренуцима. Ова пандемија налаже да сви радимо заједно, да се удружујемо, да наше заједнице и приватне и пословне буду јаче и да кроз инклузивни раст, који ће иначе бити начин на који ћемо превазићи кризу, дођемо до резултата“, навела је министар.

Како каже, пројекат кључних корака ка родној равноправности, у оквиру којег је и организована данашња изложба, финансира се из претприступних фондова ЕУ - ИПА 2016, 2017, 2018 јер је родна равноправност темељна вредност у свим уговорима ЕУ, у свим јавним политикама ЕУ.

„ЕУ, као и ми у Србији, као земља кандидат за чланство, али и као одговорно друштво, настојимо да кроз родно буџетирање, кроз све друге компоненте родног планирања, свих програма које финансирамо из средстава ЕУ, помогнемо у смислу и економског оснаживања жена, али и уопште укључивања и равноправног третмана сваког појединца у Србији на ма ком месту да живи и ради јер само тако можемо бити отпорни као друштво“, казала је Јоксимовић.

На отварању изложбе обратиле су се и министарке Зорана Михајловић и Гордана Чомић, док су шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици и француски амбасадор у Београду Жан Луи Фалкони похвалили и истакли важност тога што на отварању изложбе присуствују три жене, чланице Владе Србије.

Јоксимовић истиче да нема потребе да им се на томе захваљује јер нису ту да би било коме доказивале да су посвећене.

„Овде смо зато што смо заиста посвећене и искрено верујемо у оно што јесте циљ, не само наших европских интеграција, већ много шире од тога - циљ нашег друштва, а то је суштинска равноправност која значи укључивање свих и која значи да морамо узнапредовати још више како не би било више искључености и неравноправности жена у појединим сегментима и приватног и професионалног живота“, казала је Јоксимовић.

Изложба „Када је цео свет стао - оне нису“ отворена је поводом Међународног дана жена у Француском институту у Београду, а има за циљ да истакне улогу жена у борби против вируса корона.

На мултимедијалној изложби, која ће трајати од данас до 22. марта, приказане су уметничке фотографије жена из Србије из свих сфера живота које су дале пример и допринеле бољитку друштва током пандемије ковид-19.

Приказане су медицинска сестра, наставница, апотекарка, продавачица, а свака фотографија је праћена аудио причом о њиховом искуству и раду током пандемије.

Изложбу су заједно организовали UN Women, Координационо тело за родну равноправност у Србији, Министарство за европске интеграције, Делегација ЕУ у Србији и Француска амбасада у Београду.

Извор: Танјуг