Ј. Јоксимовић и Ф. Жакоб: Планови сарадње за одрживи развој

03. март 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић и Ф. Жакоб: Планови сарадње за одрживи развој

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и стални координатор УН у Србији Франсоаз Жакоб разговарале су данас о међусобној сарадњи у наредном петогодишњем буџетском периоду.

На састанку је разговарано и о подршци тима Уједињених нација у Републици Србији у реализацији пројеката значајних за европски пут Србије.

Јоксимовић је истакла важност стручног знања и искуства којима УН агенције помажу реализацију пројеката у бројним областима, са циљем да се убрзају реформе у домену локалног развоја, превенције и решавања последица катастрофа, људских права, заштите здравља, социјалног укључивања, родне равноправности, миграција.

Јоксимовић и Жакоб су се сагласиле да је од посебног значаја и могућност сарадње на подршци промоцији циљева Зелене агенде као нове развојне политике која отвара нове могућности посебно за млађе генерације.

Министар је нагласила да је сарадња нарочито значајна када је реч о спровођењу циљева одрживог економског и друштвеног развоја и Агенде УН 2030, истакавши да је за Владу Србије веома важно што је у овим областима развијена сарадња са међународним партнерима, укључујући и УН агенције.

„На тај начин током, али и након окончања пандемије ковид-19, заједничким планирањем и програмирањем, а потом и спровођењем великог броја пројеката, брже се стварају услови да резултати међународне развојне помоћи буду од још веће користи грађанима Србије“, изјавила је Јоксимовић.

Жакоб је изјавила да тим УН у Србији, са институцијама Владе ради на спровођењу пројеката у конкретним областима сарадње које су претходно заједнички дефинисане.
„Посебно истичемо оне који својим резултатима доприносе бржем приступању Србије Европској унији“, рекла је стални координатор УН у нашој земљи.

Извор: Танјуг