Јоксимовић и Давидоју о сарадњи и евроинтеграцијама Србије

02. март 2021. | Београд

Јоксимовић и Давидоју о сарадњи и евроинтеграцијама Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са новоименованим амбасадором Румуније Силвијом Давидоју о европској интеграцији Србије, билатералној сарадњи и о односима у региону, саопштило је Министарство за европске интеграције.

Министар Јоксимовић, која је пожелела амбасадору Давидоју успех у њеној дипломатској мисији у Београду, изразила је уверење да ће сарадња двеју земаља и убудуће бити заснована на принципима међусобног уважавања и добросуседске сарадње.

„Румунија је, као држава чланица ЕУ и до сада у потпуности уважавала територијални интегритет и суверенитет Србије, уз искрену и конкретну подршку нашој земљи у процесу приступања Унији и на томе смо вам веома захвални", рекла је Јоксимовић.

Информисала је румунског амбасадора о актуелним реформама које Србија спроводи с циљем убрзања нашег европског пута.

Како је саопштило Министарство за европске интеграције, Јоксимовић је посебно истакла важне кораке који су предузети на почетку мандата ове владе, као што су иницијатива за уставном реформом, спровођење мера из медијске стратегије, а посебно борба против корупције и организованог криминала.

„Очекујем да ће државе чланице ЕУ ценити све што је постигнуто на овом плану и да ће међувладина конференција Србије и ЕУ, као наставак преговарачког процеса, бити организована до краја португалског председавања Саветом ЕУ", рекла је Јоксимовић.

Посебно је било речи о новој методологији за спровођење политике проширења ЕУ, а саговорнице су се сагласиле да је важно што је Србија у очекивању детаља мапе пута према којој ће се преговори одвијати, наставила са усклађивањем својих политика са политикама ЕУ, посебно у областима које обухватају зелену агенду, дигитализацију, одрживи економски развој.

Давидоју је рекла да ће Румунија и даље подржавати Србију на путу ка чланству ЕУ, уз додатне напоре да се два суседа додатно повежу бољом саобраћајном инфраструктуром, као и још успешнијом привредном сарадњом.

„Румунија је активни заговорник политике проширења ЕУ на Западни Балкан и развој добросуседских односа између наше две земље, али и у читавом региону, један је од најбољих начина да се та политика што пре реализује", рекла је Силвија Давидоју.

Јоксимовић и Давидоју су разговарале и о наставку реализације заједничких пројеката у оквиру ЕУ програма прекограничне и транснационалне сарадње за буџетски период 2021-2027, који доприносе да се побољша квалитет живота грађана у пограничним деловима Србије и Румуније.

До сада је од 2007. године, у две финансијске перспективе, само на овај начин издвојено око 150 милиона евра за пројекте у локалним срединама који су допринели бољој заштити животне средине, развоју културе, туризма и, што је у време актуелне пандемије посебно важно, ефиканијем реаговању у ванредним ситуацијама и унапређењу здравствене заштите.

Извор: Танјуг