Ј. Јоксимовић: Кандидовани пројекти за финансирање из Инвестиционог оквира

01. март 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Кандидовани пројекти за финансирање из Инвестиционог оквира

Министар за европске интеграције и Национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић предложила је девет пројеката за доделу бесповратних средства из Инвестиционог оквира за Западни Балкан.

Од тога је за 25. рунду техничке помоћи предложено укупно три пројекта из области транспорта, енергетике и дигиталне инфраструктуре, а за шесту рунду инвестиционог гранта шест пројеката из области железничког и водног транспорта, енергетског сектора, животне средине и социјалне инфраструктуре.

Укупна инвестициона вредност свих предложених пројеката износи око 760 милиона евра, док је износ тражене бесповратне помоћи око 157 милиона евра.

Управни одбор Инвестиционог оквира за Западни Балкан у јуну 2021. године донеће званичну одлуку о томе који предлози ће бити подржани.

Јоксимовић је, одговарајући на питање Танјуга које пројекте је Србија предлозила за финансирање из Инвестиционог оквира за Западни Балкан, подсетила да је тај оквир посебан инструмент подршке ЕУ и међународних финансијских институција за припрему и реализацију инфраструктурних пројеката и да представљ један од главних инструмента за реализацију Економско-инвестиционог плана за Западни Балкан.

„Поменути план предвиђа улагања ЕУ у износу до девет милијарди евра на Западни Балкан у приоритетне области и пројекте који треба да допринесу даљем повезивању у региону као и побољшању веза са Европском унијом, чиме ће се убрзати слободан проток људи и робе и продубити укупна трговинска и економска сарадња", казала је Јоксимовић.

Значајна подршка предвиђена је и за сектор животне средине и социјалне инфраструктуре, додала је Јоксимовић и навела да велики број пројеката који је предложен за доделу бесповратних средстава из Инвестиционог оквира за Западни Балкан, показује да су Влада Србије и сва ресорна министарства у претходном периоду вредно радила на припреми документације најзначајних инфраструктурних пројеката.
Ти пројекти, каже Јоксимовић, допринети регионалном саобраћајном, енергетском и дигиталном повезивању.

„Озбиљно смо схватили значај Економско - инвестиционог плана за Западни Балкан, чији је основи циљ убрзање социо-економског развоја наше земље и процеса приступања у целини, посебно у оквиру примене нове методологије преговора", рекла је Јоксимовић.

Највећи број предложених пројеката посебно је важан за кластер 4 - Зелена агенда, дигитализација и инфраструктурно повезивање, али и за кластер 3 који се односи на подизање конкурентности и инклузивни раст.

Из области транспорта за инвестициони грант предложена су три пројекта, од којих је један из области железничког саобраћаја и представља деоницу пруге Ниш-Димитровград и Коридора 10, а друга два пројекта односе се на развој речне транспортне инфраструктуре и решавања критичних секција на Сави и Дунаву, чиме ће се омогућити безбедан транспорт робе на нашим рекама.

Битно је истаћи да су сва три предложена пројекта део индикативног проширења основне ТЕН-Т мреже ЕУ на Западни Балкан, казала је министар.

Из области енергетике за инвестициони грант предложен је наставак пројеката Транс-балкански коридор- секција 4- Бајина Башта Пљевља- Вишеград, који представља регионалну интерконекцију Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Пројекат ће допринети надоградњи и модернизацији постојеће мреже чиме ће се осигурати стабилније, поузданије, сигурније снабдевање електричном енергијом становништва и привреде.

Све то заједно довешће до повећане прекограничне трговине, а самим тим и већих прихода за нашу земљу, навела је Јоксимовић.

Из области животне средине предложен је пројекат који се односи на изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у Јагодини, Кикинди, Пироту, Пожаревцу, Вршцу, Трстенику, Смедереву и Панчеву, са укупним капацитетом преко 500 хиљада еквивалент становника.

Очекује се да ће изградња постројења започети у четвртом кварталу 2022. године, а реализацијом тог пројеката ће се значајно побољшати квалитет животне средине у тим градовима и општинама.

Јоксимовић је казала и да су у овој рунди аплицирали и за инвестициони грант у износу од 35 милиона евра, за пројекат изградње нове дечије болнице Тиршова 2 која ће бити најсавременија дечија болница, не само за Београд и Србију већ и регион.

„На нову дечију клинику се чекало деценијама", каже Јоксимовић и додаје да је за тај пројекат још у новембру 2019. године потписан Споразум о зајму са Банком за развој Савета Европе у износу од 54 милиона евра.

„Сви поменути пројекти допринеће расту инвестиција и животног стандарда у нашој земљи, али остваривању циљева Зелене Агенде за Западни Балкан, коју је Република Србија прихватила на Самиту Западног Балкана у Софији новембра 2020. године, а посебно у делу развоја еколошки прихватљивих видова транспорта, као што су железнички и речни транспорт", истакла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг