Ј. Јоксимовић: Резолуције ЕП - одраз политичких ставова разних партија

25. фебруар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Резолуције ЕП - одраз политичких ставова разних партија

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Европски парламент важан форум и институција, у којем, попут националних парламената, постоје различите политичке групације са политички интонираним ставовима који по неким питањима нису исти званичним ставовима Европске комисије.

Јоксимовић је тако одговорила у Скупштини Србије на питање посланика да прокоментарише то што је известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон позвала преостале земље да признају тзв. независно Косово и да се да зелено светло за визну либерализацију грађана Косова.

„Нема потребе да се толико бавимо анализом онога што је известилац Европског парламента за тзв. Косово рекао, јер гђа фон Крамон у континуитету показује изузетно оштар критичарски став о Србији по више тема, али свакако јесте за нас важно политичко питање. Европски парламент је форум за дебату најразличитијих странака од либерала, зелених, Европске народне партије, чак и екстремне деснице, те се ту може чути свашта“, рекла је Јоксимовић.

Додаје да је принцип рада Европског парламента донекле сличан националним парламентима, док су пак, истиче, у неким сегментима знатно различити од националних парламената.

Објашњава да је једна од тих разлика то што се сваки амандман који се усваја на предлог Резолуције, на пример о Србији или другој земљи у процесу приступања, резултат компромиса, односно договор свих странака срочен у један текст.

„Ја сам више пута у разговору са европским посланицима и известиоцем за Србију, Билчиком, апеловала на то да се јако критични амандмани оставе у изворној форми да бисмо видели које то тачно политичке групације у Европском парламенту имају тако изразито негативан наратив према Србији“, рекла је Јоксимовић.

Међутим, додаје она, пракса Европског парламента је усаглашавање, због чега често кроз те, како каже, „наводно компромисне амандмане“ у резолуцијама за различите кандидате за чланство пролазе текстови који су некада прекритични, а некада препозитивни за неке извештаје.

Јоксимовић истиче да је ипак Европски парламент важан дебатни форум који утиче на креирање јавног мњења.

Указала је да Резолуција за Србију још увек није усвојена, већ амандмани на спољно-политичком одбору и додала да ће она бити усвојена 24. марта.

Говорећи о изјави известиоца Европског парламента за тзв. Косово, Јоксимовић је казала да је она представник немачких зелених и да је изражавала своје политичке ставове, а не оно што је званична политика Европске комисије.

Истакла је да Европска комисија мора да буде статусно неутрална, јер, подсећа, пет чланица ЕУ не признаје Косово.

„Зато тзв. Косово није могло да потпише уобичајени формат Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, јер да би он био потпун мора да буде ратификован у парламентима свих држава чланица“, рекла је Јоксимовић.

Указала је и да је портпарол Европске комисије Петер Стано данас демантовао вест да Мирослав Лајчак доноси ултиматум Србији и да се спремају притисци на нашу земљу око признања. 

„Ми наравно добро знамо какви су ставови појединих утицајних чланица ЕУ, али Европска комисија мора да задржи статусну неутралност“, подвукла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг