Ј. Јоксимовић: Трансбалкански коридор важан корак у процесу европских интеграција региона

22. фебруар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Трансбалкански коридор важан корак у процесу европских интеграција региона

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је изградња пројекта Трансбалканског коридора важан корак у процесу реформи у области европских интеграција Србије и региона.

Јоксимовић је нагласила да се на том важном пројекту радило дуго са европским институцијама, али и нашим развојним партнером у сектору енергетике, а то је Немачка кроз сарадњу са Немачком развојном банком (KfW).

„Сваки пројекат који урадимо од финансијских средстава пореских обвезника ЕУ, комбиновано са кредитним линијама и нашим буџетом, важан је сегмент у енергетском систему. Пројекти су сада посебно важни у односу на нову методологију, кластерску методологију“, рекла је Јоксимовић након потписивања Споразума о додели инвестиционих средстава за деоницу Обреновац - Бајина Башта у оквиру Трансбалканског коридора.

Истиче да је тај пројекат важан део кластера 4 који обухвата транспортно и инфраструктурно повезивање, зелену агенду, климатске промене и дигитализацију.

Јоксимовић наводи да у оквиру тог кластера 4 постоји важно поглавље 15 које се тиче енергетике које је, истиче, веома захтевно.

„То значи да Србија као кандидат за чланство у ЕУ и као део енергетске заједнице Југоисточне Европе је преузела на себе обавезу да реформише и унапреди енергетско тржиште, да повеже енергетско тржиште са тржиштима не само региона већ и са земљама ЕУ“, рекла је Јоксимовић.

Због тога, наглашава, Трансбалкански коридор, тачније важна његова деоница од Обреновца до Бајине Баште, данас је добила значајну финансијску подршку наших европских партнера, кроз Инвестициони оквир за Западни Балкан.

Данас је, истиче Јоксимовић, потписано 12,8 милиона евра као грант за деоницу Обреновац - Бајина Башта, док ће 39 милиона евра за остатак изградње те деонице бити обезбеђено кроз повољне кредитне линије Немачке развојне банке (KfW).

„Трансбалкански коридор је важна тема за нашу привреду, грађане, јер ово је начин на који ћемо обезбедити сигурно снабдевање, минималне трошкове у преносу и повезати енергетско тржиште са енергетским тржиштем ЕУ“, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг