Ј. Јоксимовић: Пријатељски односи и развојна сарадња Србије и Јапана

19. фебруар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Пријатељски односи и развојна сарадња Србије и Јапана

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са новоименованим амбасадором Јапана у Србији Такахиком Кацуматом, кога је упознала са актуелним активностима Србије у процесу приступања Европској унији.

Како је саопштило Министарство за европске интеграције, посебно је било речи о билатералној сарадњи, пре свега у домену реализације пројеката које финансира јапанска влада из својих развојних фондова, као и о напорима двеју влада који се чине на превазилажењу здравствене кризе и друштвено-економских последица пандемије ковид-19.

Јадранка Јоксимовић је пожелела добродошлицу новом јапанском амбасадору и изразила уверење да ће се сарадња двеју пријатељских земаља наставити са истим, високим интензитетом и у наредном периоду.

Представила је приоритете Владе Србије који се односе на реформе неопходне за бржу динамику преговора о чланству у ЕУ и посебно указала на кључне области владавине права, зелене економије и одрживог развоја, као и дигитализације и унапређења инфраструктуре у региону Западног Балкана.

Јоксимовић је захвалила на дугогодишњој помоћи, коју је Влада Јапана, као један од најважнијих развојних партнера, до сада дала грађанима Србије.

Како је истакла, Јапан је у протеклих 20 година донирао више од пола милијарде евра, пре света у сектору заштите животне средине, здравствене и социјалне заштите и образовања, као и за улагање у развој предузетништва.

„Захваљујући, између осталог и тој помоћи, Србија је у могућности да се организовано и одрживо бори са последицама глобалне здравствене кризе", рекла је министар.

Амбасадор Кацумата изјавио је да ће његова дипломатска мисија имати за циљ даље унапређење сарадње и партнерства двеју земаља.

Како је нагласио, Влада Јапана подржавајући донацијама неке од најважнијих сектора за европски пут Србије, подржава и напоре српских власти да унапреде живот грађана према стандардима развијених земаља.

Извор: Танјуг