Ј. Јоксимовић: Србија кандидовала значајне пројекте кроз ЕИП

13. фебруар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија кандидовала значајне пројекте кроз ЕИП

Србија је припремила и послала релевантне пројекте за финансирање из Економско-инвестиционог плана који је ЕУ припремила за Западни Балкан у укупном износу од девет милијарди евра за цео Западни Балкан, рекла је данас министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић.

Она је, говорећи о европским интеграцијама и новој методологији, казала да је због важности процеса приступања ЕУ, на време приступила процесу реформисања Министарства за европске интеграције које, како каже, сада обједињује све преговарачке структуре.

„То је јако важно јер нова методологија тражи висок ниво политичке посвећености свих. То значи, ако се Влада Србије залаже за европске интеграције, свако има свој део обавеза и зато та методологија захтева снажну политичку посвећеност. Ми се боримо да задржимо тај европски пут јер је добар за Србију, и због инвестиција и због мира и безбедности, али и због вредности које и даље постоје, без обзира на све проблеме које ЕУ има“, рекла је Јоксимовић на Пинку.

Она је додала да је у Министарству за европске интеграције увела два нова сектора, један за владавину права и политичке критеријуме, а други за координацију реформи у односу на циљеве зелене агенде, дигитализације и транспортног повезивања.

„Сваки закон и свака уредба или било шта што донесемо на нивоу Владе Србије мора да прође код нас у Министарству контролу усклађености са прописима ЕУ, јер су то наше обавезе које смо преузели оног дана када смо почели процес европских интеграција и отворили преговоре“, рекла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг