Ј. Јоксимовић: Још милион евра за стамбено збрињавање избеглица

12. фебруар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Још милион евра за стамбено збрињавање избеглица

Министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић потписала је данас амандман на постојећи уговор у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања избеглица којим је обезбеђено додатних милион евра за спровођење тог Програма.

Средства обезбеђена на тај начин биће искоришћена за подршку бољем управљању Програмом, ангажовање стручне подршке, обављање верификационих контрола као и за спровођење низа других активности које ће за циљ имати ефикасније спровођење Програма и брже испоручивање стамбених решења корисницима.

Јоксимовић је тим поводом казала да су у Србији, у протеклом периоду, уз подршку Европске уније и других развојних партнера предузети значајни кораци ка пуној интеграцији људи која су избегла током деведесетих година са простора Босне и Херцеговине и Хрватске.

„У том смислу, сматрали смо да је један од предуслова тог процеса обезбеђивање квалитетних стамбених решења на флексибилан начин, односно у местима у којима су наши суграђани одлучили да наставе свој живот", казала је Јоксимовић.

Додала је да се убрзавају активности у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања избеглих лица путем подршке управљачким структурама Програма.

Циљ тих активности је, како каже Јоксимовић, да се још ефикасније настави изградња кућа, стамбених зграда, откуп сеоских кућа, додела материјала.

„На тај начин, омогућавамо нашим суграђанима прилику за интеграцију, а локалним самоуправама из којих они долазе дајемо још један допринос одрживом и инклузивном развоју", изјавила је Јоксимовић.

Циљ Регионалног програма стамбеног збрињавања избеглица је обезбеђивање трајних стамбених решења за 26.898 најугроженијих избегличких породица у региону, што је 74.000 особа, од чега је преко 16.000 породица у Србији, која уједно представља и највећег корисника тог Програма.

Највећи донатор Програма је Европска унија са опредељених преко 190 милиона евра, а средства такође обезбеђују и САД, Немачка, Норвешка, Италија и други донатори.

Од почетка реализације тог Програма, Србији је одобрено преко 138 милиона евра бесповратних средстава кроз осам потпројеката чијом реализацијом се очекује обезбеђење преко 7.600 стамбених јединица изградњом стамбених зграда и кућа, куповином станова, куповином сеоских кућа и доделом пакета грађевинског материјала за самосталну изградњу кућа.

Србија је од 2014. до краја 2020. године искористила око 110 милиона евра опредељених на тај начин, на основу чега је избегличким породицама кроз претходно наведене модалитете испоручено преко 5.400 стамбених решења.

Извор: Танјуг