Ј. Јоксимовић и И. Корчок: Словачка донација за борбу против ковида гест пријатељства

08. фебруар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић и И. Корчок: Словачка донација за борбу против ковида гест пријатељства

Словачка донација у вредности од 97.000 евра, која садржи ПЦР тестове, заштитна одела за медицинске раднике, хигијенске пакете и генераторе за струју стигла је данас на аеродром „Никола Тесла“ у Београду.

Донацију намењену Универзитетском клиничком центру Србије, министру за европске интеграције Јадранки Јоксимовић уручио је министар спољних и европских послова Словачке Иван Корчок.

Уручујући поклон, министар Корчок указао је да су тестови који су данас донирани Србији произведени у Словачкој, по технологији која им омогућава да због изузетне осетљивости могу да детектују и нове мутирајуће сојеве вируса.

Изразио је уверење да ће ти тестови, због те посебности, допринети додатном сузбијању епидемије.

Јоксимовић и Корчок имали су тет-а-тет састанак, а том приликом Јоксимовић се захвалила словачком министру на значајној донацији и истакла да су партнерство и међусобна подршка држава Европе важне јер вирус корона не познаје границе и само заједнички можемо да одговарамо на изазове пред које нас је ставила актуелна пандемија.

„Србија је једна од водећих земаља света у имунизацији својих грађана и овај вид помоћи, који такође води у правцу достизања циља који сви делимо, а који подразумева сузбијање вируса и повратак нормалним токовима живота, од велике је важности“, рекла је Јоксимовић.

Корчок је навео да је Словачка, као политички и економски партнер Србије, са којом као посебан мост сарадње има бројну словачку националну мањину, и на овај начин желела да пружи помоћ као гест великог пријатељства и солидарности.

„Пандемија ковид-19 имала је за последицу и стварање неповољних околности по политику проширења Европске уније. Ипак, уверен сам да ће ове године Србија наставити са спровођењем реформи кључних за процес европске интеграције, али и са преговорима о приступању ЕУ“, казао је Корчок.

Додао је да ће у томе и надаље Србија имати пуну подршку словачке владе, саопштено је из Министарства за европске интеграције.

Јоксимовић је информисала саговорника да је Влада Србије, у очекивању детаља нове методологије и прецизног начина њене примене на Србију као државе која је значајно одмакла у процесу приступања ЕУ, увелико ради на новом кластерском приступу координисања унутрашњих реформи, у потпуности пратећи циљеве европских заједничких политика.

„Посвећени смо посебно убрзању реформи у кластеру владавине права, свесни да су оне најважнији параметар за мерење напретка у преговорима. Стога нам је веома важно да што пре буде одржана политичка међувладина конференција, на којој бисмо заједно са европским партнерима усагласили све нове елементе процеса преговора и подршка Словачке да се тај формат ускоро организује нам је веома важна“, нагласила је Јоксимовић.

Додала је да Србија високо цени то што је Словачка не само искрени и доследни заговорник политике проширења ЕУ, већ и чињеницу да принципијелно подржава посвећеност наше земље нормализацији односа са Приштином, уз постизање решења прихватљивог за све.

Извор: Танјуг