Ј. Јоксимовић: Србија не чека скрштених руку преговоре са ЕУ по новој методологији

08. фебруар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија не чека скрштених руку преговоре са ЕУ по новој методологији

О припремама Србије за прелазак на нову методологију проширења ЕУ за портал Euractiv говори министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. 

Након вишемесечне дискусије о томе како у будућности треба да изгледа политика проширења ЕУ, државе чланице усагласиле су се 5. фебруара 2020. године о садржини документа Унапређење процеса приступања - кредибилна ЕУ перспектива за Западни Балкан.

Нова методологија, пре свега, подразумева снажнији политички надзор процеса, уз очекивање да државе Западног Балкана покажу већу посвећеност свом европском путу. Такође, Европска унија том новом процедуром за спровођење политике проширења себе обавезује да уколико држава кандидат брже напредује због сопствених заслуга, биће јој доступнији и ЕУ фондови и други инструменти заједничких политика. Дакле, није реч о механичком прегруписавању ранијих поглавља по групама, већ ти кластери заправо означавају шест водећих политика ЕУ са којима се Србија већ усклађује и у које се увелико постепено укључује, уз додатну политичку одговорност обе стране у преговорима.

Верујем да ће овај иновирани систем одговарати Србији и да ће донети убрзање процеса приступања на добробит и Србије и Европске уније. Уосталом, то је, уз јачање веродостојности самог процеса и убрзање реформи на читавом Западном Балкану и био један од кључних разлога Европске уније да предложи измену ранијег начина преговора.
Детаље те нове методологије нам још нису познати и очекујемо их до почетка марта. Европска комисија, према најавама, треба да објави мапу пута, односно јасно дефинисане критеријуме за преговоре по кластерима, а до краја јуна, у време председавања Португалије Европској унији, и међувладину конференцију, као политички форум, на којој ћемо са европским партнерима у потпуности усагласити примену нове методологије за Србију.

Одговор на питање зашто до сада ти детаљи начина преговарања нису објављени за државе које су дубоко у приступним преговорима, верујем да лежи у чињеници да се Европска унија, као уосталом и читав свет, у протеклих годину дана, усмерила на решавање здравствене, економске и друштвене кризу незапамћених размера која је погодила и све државе чланице. Те околности су, почетком фебруара, готово у дан коинцидирале са објављивањем нове методологије проширења ЕУ и извесно је, успориле дефинисање прецизних начела и процедура по којима ће се преговори о приступању водити са државама које су дубоко у процесу преговора.

Оно што је важно истаћи, јесте да ми тај план Европске комисије не чекамо скрштених руку и већ месецима, у свакодневној, веома интензивној комуникацији са државама чланицама ЕУ и у партнерском раду са Европском комисијом дајемо сугестије у припреми предлога за примену нове кластерске методологије. И самој Европској унији је, како је више пута речено у изјавама њихових највиших званичника, у фокусу да одржи кредибилитет читавог процеса приступања на Западном Балкану тако што ће га интензивирати у правцу јасне европске перспективе.

Имајући у виду да нови начин преговора захтева и реструктурирање самог Министарства и преговарачке структуре, тај посао смо привели крају и ускоро ће бити окончана и процедура усвајања неопходних документа за успостављање те нове организације. Тиме Србија спремно улази у наставак преговарачког процеса по новој методологији. Идеја којом смо се водили у покретању ових промена јесте да дочекамо административно и организационо спремни нов начин преговора и да и тако убрзамо читав преговарачки процес, наравно уз јасну политичку посвећеност свих министара да спроводе зацртане планове реформи које су део владине европске агенде.

Видећемо када ускоро буду представљени критеријуми за отварање кластера у ком ће се правцу процес одвијати. Важно је да смо ми спремни за примену нове методологије и да упоредо радимо на реформама из свих кластера.

Извор: Портал Euractiv