Ј. Јоксимовић: Од САД још 22 милиона долара развојне помоћи

03. фебруар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Од САД још 22 милиона долара развојне помоћи

Министар за европске интеграције и координатор међународне развојне помоћи Јадранка Јоксимовић потписала је данас Амандмане на Споразуме којима су Сједињене Америчке Државе определиле 22 милиона долара бесповратне помоћи Србији.

Јоксимовић је, како је саопштено из Министарства, потписала Амандман број 14 на Споразум о помоћи између Србије и САД за боље функционисање јавне управе и Амандман број 16 на Споразум о помоћи између Србије и САД за конкурентнију тржишну економију у вредности од 22 милиона долара.

Јоксимовић наводи да ће та помоћ бити реализована у наредном периоду и да представља још један доказ континуираног унапређења политичких односа и развојног партнерства са Сједињеним Америчким Државама, која је у условима глобалне економске кризе проузроковане пандемијом интензивирала развојну сарадњу са Србијом.

Истакла је да САД представљају једног од најзначајнијих развојних партнера Србије и да су пројекти које спроводи Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) у сарадњи са институцијама Владе Србије.

Такође, додаје, САД су један од најзначајнијих партнера и невладином сектору којем преко УСАИД омогућавају реализацију важних пројеката првенствено у области привреде, у сектору микро, малих и средњих предузећа, попут подршке женском предузетништву у погледу омогућавања приступа новим, алтернативним изворима инвестирања, као и јачању прерађивачке индустрије у секторима воћа и поврћа и повећању продаје домаћих производа на домаћем и међународном тржишту.

Поред подршке привреди, значајан део средстава ће бити усмерен на реализацију пројеката подршке реформи правосуђа и повећању ефикасности судства, унапређењу регулаторног оквира у домену медија, као и јачању капацитета релевантних тела за спровођење медијских реформи.

Јоксимовић је још једном изразила захвалност Сједињеним Америчким Државама на спремности да пруже свеобухватну финансијску помоћ Републици Србији у условима када се цео свет суочава са додатним неизвесностима проузрокованим пандемијом.

На путу остваривања стратешког циља Републике Србије, чланства у Европској унији, финансијска подршка и будућа сарадња са Сједињеним Америчким Државама као развојним партнером, за Србију је од изузетне важности, закључује се у саопштењу.