Ј. Јоксимовић: Доследна подршка Кипра европској будућности Србије

22. јaнуар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Доследна подршка Кипра европској будућности Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић данас је са Димитриосом Теофилактуом, новоименованим амбасадором Републике Кипар у Србији, разговарала о процесу европске интеграције Србије, као и о билатералним односима и ситуацији на Западном Балкану.  

Како је саопштило Министарство за европске интеграције, Јоксимовић је пожелела амбасадору Кипра успешан дипломатски мандат и истакла изузетно пријатељске односе двеју земаља.    

„За нас је посебно важан принципијелан став који Кипар заступа када је реч о поштовању међународног права и територијалног интегритета Србије, подржавајући напоре наше земље да дијалогом и уз посредовање ЕУ дође до решења за постизање одрживе стабилности на Западном Балкану“, подвукла је Јоксимовић.     

Говорећи о наставку приступних преговора са ЕУ, Јоксимовић каже да Влада Србије очекује да Европска комисија ускоро презентује детаљне процедуре за реализацију нове преговарачке методологије, праћене мапом пута која ће обухватати и обавезе и рокове за њихову реализацију, уз претходно уважавање свега што је Србија до сада постигла од 2014. године.     

„Међувладина конференција, на којој би се на високом политичком нивоу разматрала ова питања потребно је да се одржи што је пре могуће. То би било и у складу са иницијалном идејом и држава чланица и Европске комисије да нова методологија допринесе убрзању преговора, али и кредибилитету политике проширења, уз значајно убрзање реформи на страни држава кандидата, зашта је Србија спремна“, рекла је Јадранка Јоксимовић.   

Амбасадор Теофилакту рекао је да ће током мандата у Србији своје активности посветити конкретним видовима подршке процесу европске интеграције наше земље у ЕУ, развоју економске сарадње, као и културне дипломатије.   

„Намера је да у нашој будућој сарадњи следимо и приоритете Европске комисије, али и да владе Кипра и Србије пронађу поље сарадње од заједничког интереса посебно у периоду социо-економског опоравка након што се пандемија сузбије“, истакао је амбасадор.   

Изразио је спремност кипарске стране да активно помогне реформски процес, уз заједничко идентификовање области где Кипар има добру експертизу, а за коју Србија покаже интересовање.

Извор: Танјуг